Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Első szárnypróbálgatások

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. március 5. 11:03

A reggeli repülés előtti eligazítást követően Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka köszöntötte az NFTC program fiatal hadnagyait abból az alkalomból, hogy első repülésüket hajthatják végre – most még oktatóik segítségével – a JAK-52 kiképző repülőgéppel a bázis légterében.

A leendő pilóták útja nem volt egyszerű eddig a jelentős állomásig. Az MH ÖHP Repülő Felkészítési Osztályán folytatott tanulmányaikat követő sikeres vizsgák után, február 16-tól a repülésre való közvetlen felkészülésüket végezték a MH 86 SZHB vegyes kiképzőrepülő századánál, leendő oktatóik és a műszaki állomány felügyelete mellett az úgynevezett földi

1595884537
előkészítés időszakában.
Gyakorolták a motorindítást, gurulást, motor leállítást, hiszen e műveletek is külön koreográfiával bírnak a repülések végrehajtása során. Tanulmányozták a repülés különleges eseteit, repülőtér használati utasítást, aerodinamikát, meteorológiát és szerkezettant.

Oktatóik irányításával levegőbe emelkedhettek, ismerkedtek a légterekkel, kézbe vehették a botkormányt, hogy tapasztalják, hogyan engedelmeskedik a repülőgép a pilóta akaratának. Két-három iskolakör repülése után, ami az alfája és omegája a kezdő repülési elemeknek, a leszállást oktatták számukra.

A hat fiatal a tervek szerint még márciusban végrehajthatja első önálló repülését. Õket követi az hat újabb jelölt, akik jelenleg a Repülő Felkészítési Osztályon mélyítik tudásukat, hogy májusban, a sikeres földi előkészítés után a maihoz hasonló körülmények között tudjon a bázis parancsnoka hosszú repülő pályafutást, sikereket és biztonságos repülést kívánni számukra is.

Fotó: Simon Zoltán

1595884537