Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eltemették a meggyilkolt pandzsábi kormányzót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 6. 9:26

A pakisztáni Lahorban több ezer rendőrt helyeztek készültségbe szerdán az előző nap istenkáromlás miatt meggyilkolt pandzsábi kormányzó temetése miatt: Szalman Taszírtól a kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) teljes vezérkara és több száz katona jelenlétében vettek végső búcsút.

A 66 éves politikust saját testőre lőtte agyon kedden Iszlámábádban egy étterem előtt. A hatóságok már elfogták a merénylőt, aki a kihallgatáson azt mondta, büszke arra, hogy végzett egy istenkáromlóval. A PPP egyik vezető politikusának számító üzletember és médiamágnás a közelmúltban nyíltan ellenezte az iszlámot sértő cselekedeteket halálbüntetéssel sújtó törvényt.

Taszírt Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő közeli munkatársaként tartották számon, aki több országos jelentőségű kérdésben is hallatta a hangját.

Egy lahori kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy Taszír temetését extra rendőri biztosítás mellett tartják: az egyenruhások jelen lesznek a város legfontosabb pontjain és a néhai kormányzó otthonánál is, amelynek közelében az utóbbi hetekben több ízben is tiltakozó megmozdulást tartottak a politikus azon javaslata ellen, hogy töröljék el az istenkáromlásról szóló törvényt. Sokan bírálták amiatt is, hogy védelmébe vette a Mohamed próféta állítólagos megsértése miatt halálbüntetésre ítélt keresztény nőt.

A Dawn meghatározó iszlámábádi napilap szerdai számának első oldalán az „Újabb életet követelt az istenkáromlás" címmel számolt be a döbbenetes gyilkosságról, amely felhívja a figyelmet a szélsőséges iszlamisták követeléseivel való szembeszegülés növekvő veszélyére.

Pakisztánban ilyen magas rangú politikus ellen utoljára három évvel ezelőtt követtek el merényletet: az áldozat a korábbi miniszterelnök, Benazir Bhutto volt.

A pandzsábi kormányzó halála kapcsán Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.