Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elúszott a Voronyezs

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. november 21. 15:26

Búcsút intett a a szeverodvinszki Zvezdocska hajógyárnak az orosz Északi Flotta egyik Project 949A / Oscar II-osztályú SSGN-je, a K-119 Voronyezs. Az 1989 decemberének végén hadrendbe állított robotrepülőgép-hordozó atom-tengeralattjáró cirka 5 évvel ezelőtt, 2006 októberében érkezett Szeverodvinszkba, hogy a hajógyári munkások alávethessék a várt munkálatoknak.

A Zvezdocska dokkjában töltött idő alatt többek között kicserélték a tengeralattjáró turbináit, kijavították a szivárgó gőzgenerátorokat – több más egyéb, a hajó élettartamának kitolását célzó munkálat mellett. A szűkszavú híranyagok szerint a 4. Oscar, azon belül a 2. Oscar II típusú SSGN esetében ezen megcélzott élettartam növelés állítólag 3 év volt.

A Voronyezs november elején fejezte be a javítási munkálatok után kötelező tengeri tesztjeit, majd november 12-én hajózott el honi kikötője felé. A Zvezdocska azonban nem marad Oscar nélkül, ugyanis október eleje óta már a hajógyár területén tartózkodik a Voronyezsnél 1 évvel fiatalabb K-410 Szmolenszk, melyen hasonló beavatkozásokat fognak végrehajtani 2014-ig.