Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elvonták a szmolenszki katasztrófa vizsgálatát az illetékes katonai ügyésztől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 11. 19:02

A lengyel katonai főügyészség pénteken közölte, hogy elvonták a Tu-154-es kormánygép 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófájának vizsgálatát az illetékes ügyésztől, akinek egyúttal szolgálati jogviszonyát is felfüggesztették. Az ügyészség gyanúja szerint Marek Pasionek ügyész szolgálati titkokat adott át arra jogosulatlan harmadik fél számára, illetőleg vizsgálati eredményeket hozott nyilvánosságra az ehhez szükséges engedélyek nélkül.

Előzőleg a Rzeczpospolita című lap internetes oldalán hírül adta, hogy csütörtökön megjelent a katonai csendőrség Pasionek munkahelyén, elvették tőle a szmolenszki vizsgálat aktáit, és lepecsételték az irodáját. A lap szerint az ügyészt nem hivatalosan arról tájékoztatták, hogy “más államok képviselőivel fenntartott kapcsolatai" miatt került sor az intézkedésre.

Nem kémügyről van szó: a gyanú szerint Pasionek felettesének, a katonai főügyészség főnökének, Krzysztof Parulski tábornoknak az engedélye nélkül amerikai nyomozószervekhez fordult, segítséget kérve tőlük a szmolenszki katasztrófa vizsgálatához. Állítólag műholdas felvételeket kért tőlük a katasztrófa helyszínéről, amelyek a szerencsétlenség napján készültek, minthogy a lengyel ügyészségnek csak április 5-ről és 12-ről vannak helyszíni felvételei. Eközben az ügyész állítólag vizsgálati anyagokat is eljuttatott az amerikaiaknak. Nem megerősített értesülések szerint arra kért választ, hogy az amerikai titkosszolgálatok tudomása szerint Oroszország rendelkezik-e olyan eszközzel, amely képes megsemmisíteni egy repülőgépet úgy, hogy az balesetnek tűnjön?

A Rzeczpospolita szerint személyes viszály is van a háttérben. Az ügyész – aki egyébként civil – hosszabb ideje konfliktusban állt felettesével. Nem bízott benne, mert azt tartotta róla, hogy a korábbi, kommunista ügyészség képviselője. Bírálta őt a katasztrófa utáni, 2010. júniusi moszkvai látogatása miatt is, azt állítva, hogy az út nem volt előkészítve. Nem küldték el az orosz félnek a szükséges dokumentumokat, és így a delegáció a kéthetes kiküldetés nagy részét a szállodában töltötte, mindössze három napot dolgozott.

A tábornok a személyes konfliktus miatt már korábban el akarta távolítani Pasioneket a katonai ügyészségtől, de törekvése eddig a lengyel főügyész ellenállásába ütközött.