Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknára futott egy busz Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 11. 20:43

Tizenöt afgán lakos meghalt június 11-én szombaton, amikor az őket szállító busz aknára futott az ország déli részén lévő Kandahár tartományban –közölte a kabuli belügyminisztérium. Az áldozatok között nyolc gyerek és négy nő van. Kandahár tartomány a kabuli kormányzat ellen küzdő tálibok erőssége. S a házilagos készítésű aknák – az öngyilkos merényletek mellett – a tálibok egyik legfőbb harceszközének számítanak.

A tálibok aknái számos katona halálát okozták az elmúlt években, de még több civil vesztette életét miattuk Afganisztánban.

Az ENSZ adatai szerint az afgán civilek számára 2010 volt az immár tíz éve tartó konfliktus legvéresebb esztendeje: 2777-en haltak meg a különböző támadásokban. Legtöbbjük haláláért a tálibok a felelősek, de időnként a NATO vezette nemzetközi haderő hadműveletei is követeltek polgári áldozatokat.

Megöltek egy afgán rendőrparancsnokot, francia katonák is meghaltak

Öngyilkos merénylő ölte meg szombaton az afganisztáni Hoszt tartomány egyik rendőrségi parancsnokát. Emellett két francia katona is meghalt az ázsiai országban: mindketten balesetben vesztették életüket.

Ami az öngyilkos akciót illeti, a Pakisztánnal határos Hoszt tartomány rendőrfőnök-helyettese szerint egy merénylő robbantotta fel magát a tartományi gyorsbevetésű erők laktanyája előtt. A robbanásban életét vesztette az egység parancsnoka, Zaher ezredes, egy rendőr, 23 személy pedig – többségük polgári lakos – megsebesült.

A francia katonák közül az egyik egy helikopterbalesetben halt meg: a Gazelle típusú helikopter Bagram közelében zuhant le, rossz időjárási körülmények között még péntek este. A helikopteren lévő másik személy súlyosan megsebesült. Egy francia katona pedig saját fegyverével sebezte magát halálra: a körülmények kiderítésére vizsgálat indult.

Ezzel a két halálesettel 61-re nőtt a 2001-es afganisztáni invázió óta az ázsiai országban életüket vesztett francia katonák száma.