Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkalmazásban a képesség

Szöveg: Babos Sándor főhadnagy |  2011. június 12. 7:29

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) a közelmúltban szerezte meg a „Nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök elleni tevékenység – képezd a kiképzőt” tanfolyamának (C-IED Train the Trainer) NATO APPROVED akkreditált minősítést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ettől kezdve a bázis Nemzetközi Kiképző Alosztály C-IED Kiképző Csoportja jogosulttá vált ilyen tartalmú kiképzés szervezésére és végrehajtására, elsődlegesen az MH ÖHP, valamint más nemzetek katonái számára.

1595919996
Az akkreditációt követő első nagyobb  kiképzést – május 30. és június 2. között – az MH PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) 11. váltásába tervezett állománya számára rendezték meg Táborfalván. C-IED kiképzésen tíz katonai szervezettől – zömmel a szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj állományából – mintegy 300 katona vett részt. Ők azok, akik ősszel váltják le a jelenleg Afganisztánban szolgáló katonatársaikat.

A kiképzés az Afganisztánban leggyakrabban alkalmazott robbanószerkezetek alkalmazási módjaira és az ellenük való védekezés lehetőségeire helyezte a hangsúlyt. 

A részt vevő állomány nagy létszáma miatt a felkészítés több váltásban történt, s ennek során feladatot kaptak azok az Afganisztánba készülő katonák is, akik idén áprilisban Szentendrén már elvégezték a C-IED Képezd a Kiképzőt tanfolyamát.

A kiképzői minősítést szerzett állomány bevonása és gyakorlása fontos állomás a Magyar Honvédség C-IED képességépítésében.

1595919996

 Fotó: archív