Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emberi jogainak megsértését nehezményezi Karadzsics

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 6. 5:49

Kárpótlást kért a hágai Nemzetközi Törvényszéktől Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek egykori vezetője amiatt, hogy állítása szerint a szerb hatóságok elrabolták, és egy titkos helyen napokon keresztül fogva tartották. A törvényszék szerdán hozta nyilvánosságra a dokumentumot, melyben Karadzsics arra panaszkodott, hogy megsértették a jogait.

A 64 éves Karadzsics azt állítja, hogy Belgrádban tavaly július 18-án vették őrizetbe, nem pedig július 21-én, miként azt a szerbiai hatóságok közölték. Ezt követően “elvitték egy helyre, és három napig ott tartották". A volt politikus kifogásolja, hogy ezalatt egyszer sem közölték vele letartóztatásának okát, nem telefonálhatott senkinek, és “elrablói" nem azonosították magukat.

Mindezek miatt az önnön védelmét ellátó Karadzsics követeli a hágai bíróságtól, hogy felmentés esetén ítéljen meg neki kártérítést, vagy mérsékelje büntetését, ha elmarasztaló döntés születne perében.

Az egyebek között népirtással és háborús bűnökkel vádolt Karadzsics pere szeptemberben kezdődik meg Hágában. Õt tartják az 1992-1995-ös boszniai háború egyik fő felelősének, a vádpontok között szerepel a nyolcezer halálos áldozattal járó 1995-ös srebrenicai népirtásért viselt politikai felelősség is.

A boszniai szerbek volt vezetője 13 éven keresztül bujkált, mire sikerült elfogni. Dragan Dabics álnéven természetgyógyászattal foglalkozó orvosként Belgrádban élt, külsejét pedig a felismerhetetlenségig megváltoztatta.

Címkékjog