Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Embert a vasra!” – lövészettel zárult az első alapkiképzés

Szöveg: Kis Csenge őrmester | Fotó: Farkas Zsanett őrvezető és a szerző felvételei |  2023. november 15. 9:47

Lövészalapozó felkészítéssel ért véget az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos zászlóaljhoz bevonult katonák nyolchetes alapkiképzése Hódmezővásárhelyen.

IMG_9172KCs

Az „Embert a vasra!” kampány hívószavára szeptemberben bevonult katonák alapkiképzésének zárómozzanata többnapos lövészetből állt. A lövészalapozó felkészítés során a honvédek gyakorolták a biztonságos fegyverkezelés alapjait, illetve a közelben felbukkanó célok pisztollyal, gébkarabéllyal és fegyverváltással való gyors leküzdését. A biztonsági rendszabályok teljeskörű betartása mellett a katonák a speciális lőgyakorlatokat az új lőkiképzés módszertan alapján, az ideális lőkészség elsajátítása érdekében először sisak nélkül is gyakorolták.

„A zászlóalj minden tagja elsődlegesen gyalogos lövészkatona!” – hangsúlyozta Pászthory Domonkos százados, az alapkiképző század parancsnoka, majd hozzátette: „a bevonultak eredményesen sajátították el a tananyag elméleti részét, van bennük kitartás és akaraterő.”

A felkészítés fegyverkarbantartással és összegzéssel zárult, ezt követően az alapkiképzésen részt vett század katonái megkezdik szolgálatukat a számukra kijelölt beosztásokban.