Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Játékos formában visszük közelebb a történelmet!”

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szabó Lajos |  2023. november 15. 11:00

A Honvéd Kadét Programban résztvevő iskolák, valamint a Tanítsunk Magyarországért program diákjai is megtekintették a The War To End To All Wars – The Movie (A háború, amely véget vet minden háborúnak) című animációs filmet a Bálna Honvédelmi Központban, november 13-án.

LALA5261

Németország és az antanthatalmak 1918. november 11-én írták alá a fegyverszüneti megállapodást, ezzel véget ért az első világháború. Az esemény 105. évfordulója alkalmából a HM Hadtörténeti intézet és Múzeum (HM HIM) csatlakozott a svéd Sabaton zenekar „History Rocks” elnevezésű globális múzeumi projektjéhez.

Kiss Ákos, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője kérdésünkre elmondta: a Honvédelmi Minisztérium a közelmúltban csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz. Az együttműködés első kézzelfogható eredménye, hogy a mostani eseményre a kadétokat is meghívták.

LALA5236

„A történelem sok tanuló számára amolyan mumus, hiszen legtöbbször évszámokat és neveket kérnek rajtuk számon a tanárok és ezeket nem tudják mihez kötni. Mi játékos formában visszük hozzájuk közelebb a történelmet, igyekszünk minél érdekesebb történeteket, tényeket összegyűjteni, amiket a múzeumpedagógiai foglalkozáson és a ’175 éves a Magyar Honvédség’ kiállításon láthatnak” – fogalmazott az osztályvezető.

A filmvetítésen felül a diákok múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettek, ahol egy kvíz keretében kellett minél pontosabban megtippelniük a világháborúval kapcsolatos számadatokat, majd megismerkedtek az álló háborút jellemző lövészárkok felépítésével, kialakításával és egyéb jellemzőivel. A kadétok megtekintették a Bálna Honvédelmi Központ május óta látogatható állandó kiállítását, a „175 éves a Magyar Honvédség” című tárlatot is.