Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADHU 23: államtitkári látogatás Szabolcsban

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. november 15. 11:24

Megélénkült a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Jánd település könyékének forgalma, amióta ide települt az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred több, mint százhúsz katonája. Az Adaptive Hussars 2023 országos többnemzeti gyakorlatba bekapcsolódó zászlóalj fontos része az elmúlt harminc év legnagyobb hazai katonai műveletének. A felderítőknél és a velük együttműködő tartalékosoknál Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára tett látogatást, november 14-én, kedden.

„Megfogott a katonák hozzáállása és professzionalizmusa. Láttam régi és új technikát is, mindegyiket kifogástalanul kezelik és kellő odaadással szolgálnak honvédeink, ami megnyugtató érzés” – összegezte Gion Gábor. Hozzátette: a gyakorlat során - a hazai közigazgatás egyéb intézményeinek a bevonásával - arra törekednek, hogy valósághűen szimuláljanak egy országvédelmi helyzetet. Az ország védelme ugyanis mindannyiunk kötelessége, ennek érdekében a katonáknak és az államigazgatásnak együtt kell működnie.

Kreácsik Ákos alezredes, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred parancsnoka az alakulat feladatai kapcsán elmondta: a katonák a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport és az elöljárói kötelék számára gyűjtenek fontos adatokat és információkat. Kiemelte: bár a tartalékosokkal most hajtanak végre először közös feladatot, kifejezetten gördülékeny velük az együttműködés.