Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelkedett a tripoli összecsapások áldozatainak száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. augusztus 29. 19:57

A líbiai fővárosban, Tripoliban szombatra virradó éjszaka kitört fegyveres harcokban már 23 ember maghalt és 140-en megsérültek az augusztus 28-án, vasárnap kora reggel ismertetett adatok szerint.

A rivális frakciók között, könnyű- és nehézfegyverekkel vívott összecsapások Tripoli belvárosában kezdődtek, miután a líbiai kormány irányítása körül politikai patthelyzet alakult ki, aminek nyomán az elmúlt hetekben egyre több fegyveres csoport mozgósította embereit a főváros környékén. A mentőszolgálatok jelentése szerint nehézségekbe ütközik a két tűz közé került polgári lakosság kimenekítése. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint lövések érték a főváros több kórházát.

A kialakult patthelyzetben az ország nemzetközileg elismert átmeneti, nemzeti egységkormány, élén Abdulhamid Dbeibah kormányfővel áll szemben a Fathi Basaga vezette rivális kormánnyal, amelyet a keleti székhelyű tobruki parlament támogat.

Sajtóértesülések szerint a Dbeibah-kormányhoz hű alakulatok vasárnap hajnalig elfoglaltak Tripoliban több épületet, amelyeket korábban a Basaga-kormányhoz lojális katonai csoportok ellenőriztek.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben. A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.