Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emelkedik a honvédelmi oktatás színvonala

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. január 26. 7:22

A KatonaSuli-program keretében az eddiginél is magasabb színvonalon folytatódik a katonai alapismeretek tantárgy oktatása a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban. Az előreláthatólag ősztől honvédelmi középiskolává alakuló intézményben katonákból álló oktatócsoport kezdte meg a munkáját januártól.

Az újonnan létrehozott – de az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kötelékében maradó –, négy főből álló oktatási részlegen idén három, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő-zászlóalj állományába tartozó katona kezdte meg a tanítást. Mint ahogyan az országban egyedülálló módon Debrecenben alakul meg az első honvédelmi középiskola, a most felálló oktatócsoport kialakítása is egyedi kezdeményezés. A felderítő katonák ugyanis ezentúl munkaidejük teljes részében a katonai alapismereteket tanuló diákokat oktatják, nevelik a katonaéletre.

A Gábor Dénes iskola január 24-i, keddi rendhagyó értekezletén Berkecz Gábor igazgató bemutatta a pedagógusoknak a Bocskai- dandár három katonáját: Fekete András főhadnagyot, Godó Zsolt zászlóst és Leel-Őssy István őrmestert, s egyben a kibővült tanári karnak sok sikert kívánt a közös munkához. Az igazgató kiemelte: hatalmas előrelépést jelent ez, hiszen a katonai oktatócsoport megalakulásával a dandárral folytatott – eddig is kiváló – együttműködést még inkább el tudják mélyíteni, a honvédelmi oktatás pedig még magasabb színvonalon folytatódik. A csoport integrálása a tanári karba egyben azt is jelenti, hogy az osztályfőnökök folyamatos kapcsolatot tudnak tartani a katonai oktatókkal.

A rendezvényen Berkecz Gábor köszöntötte Kondor László őrnagyot, aki a felderítő-zászlóalj kötelékéből vonult idén nyugállományba, s egyben megkezdte villamosmérnöki oktatómunkáját az intézményben. Ezt követően a január 26–28. között megrendezendő Doni Emléktúrán részt vevő tíz diáknak tartott eligazítást Fekete András főhadnagy. Mivel a fiataloknak ez lesz az első többnapos, menetgyakorlat jellegű „megpróbáltatásuk", a főhadnagy ismertette azoknak a felszerelési tárgyaknak a listáját, amelyeket mindenképpen be kell tenni a málhazsákba.

A Hajdúböszörményből induló és Debrecenbe érkező kétnapos túrán egyébként azok a diákok vehetnek részt, akik az elmúlt időszakban kimagasló teljesítményt nyújtottak a honvédelmi oktatás terén.

1595930485
 
1595930485