Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Emlékezzünk a katonahősökre”

Szöveg: Csák Gergely | Fotó: Nagy Gábor |  2022. november 1. 15:58

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Budapesten, a Hősök Emlékkövénél gyújtott gyertyát november elsején, tisztelegve a háborúban elesett hősök és áldozatok emléke előtt.

gyertyagyújtás_Ruszin_altábornagy_11-01- (9)

Az altábornagy a brunssumi, NATO-parancsnokságbeli hivatalos látogatása előtt helyezte el a megemlékezés mécsesét a Hősök terén. „Emlékezzünk mindazokra a katonahősökre, akik a legdrágábbat adták a hazának – az életüket. De ne feledkezzünk meg azokról sem, akik a háború áldozatai; akik valahol a világban történő háború miatt halnak meg most is” – fogalmazott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

Az ismeretlen katona alakjának, a háború névtelen hősének emlékművét 1929. május 26-án avatták föl Árpád vezér szobra előtt, egy palást alakú gyepszelet közepén. Az eredeti emlékművet 1951-ben elbontották. 1956 tavaszán - más felirattal - újabbat helyeztek el a téren a hősök emlékére, ezt 2001-ben, a millennium tiszteletére az akkori kormány felújíttatta, új felirattal: „Hőseink emlékére”.

gyertyagyújtás_Ruszin_altábornagy_11-01- (14)

November az elhunytakra emlékezés hónapja is. November 1., mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.