Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékkereszttel provokálnak a szarajevói szerbek

Szöveg: mult-kor.hu/honvedelem.hu |  2008. március 16. 19:18

Monumentális, 28 méter magas és 18 méter széles betonkeresztet épít a Szarajevó fölött magasodó Trebevic hegy csúcsára – ahonnan a szerbek az 1992-96-os boszniai háború idején a várost ágyúzták – az egyik boszniai szerb civil egyesület. A keresztre az 5800 szerb civil áldozat nevét is fölvésik.

Az emlékkereszt fölállítását áprilisban kezdik meg – jelentette be Branislav Dukic, az egyesület elnöke. A lépés ellen hiába tiltakozik Semiha Borovac, Szarajevó muzulmán polgármestere és hiába állítja, hogy ez a tett sérti több ezer ember emlékét, s különösképpen a boszniai muzulmánokét, mert közülük haltak meg a legtöbben ebben a háborúban. Azt mondta, hogy ilyen emlékkereszteket nem, de templomokat mindig is építettek ebben a többnemzetiségű és -vallású városban.

A Háború Áldozatainak Szarajevói Egyesülete a város lakói elleni provokációnak tartja az emlékmű fölállítását, mert Szarajevó 44 hónapon át szerb ágyútűz alatt élt, s szerb katonai vezetők a hágai nemzetközi törvényszék előtt felelnek háborús bűneikért. Branislav Dukic azt állítja, hogy a Szarajevó szerb városrésze fölötti terület, a Zlatista a szerbeké és azt állítanak föl oda, amit csak akarnak, akár tetszik ez másoknak, akár nem.

A hatalmas kereszt éjjel-nappal látható lesz a város fölött, mert éjszaka reflektorokkal fogják megvilágítani.

A boszniai háborúban 100 ezer ember – pravoszláv szerbek, római katolikus horvátok és boszniai muzulmánok – halt meg, s majdnem kétmillió ember volt kénytelen elhagyni otthonát.

CímkékSzarajevó