Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

II. világháborús harckocsik kalapács alatt

Szöveg: Háború Művészete |  2008. március 16. 19:10

Bulgária II. világháborús, német gyártmányú, Panzer típusú harckocsikat árverez el a közeljövőben, amelyek bolgár vélemények szerint több millió dollár bevételt jelentenek majd – jelentette be az ország védelmi minisztériuma.

A szófiai katonai történeti múzeum helyettes igazgatója, Blagoj Milenov egy sajtókonferencián elmondta, hogy a ritka német tankok után hatalmas az érdeklődés Amerikától Jordánián át egészen Oroszországig.

Első körben március 19-én hat darab Panzer kerül kalapács alá azzal a nem titkolt céllal, hogy felmérje azok valós piaci értékét. Ez azért is fontos, mivel további 41 darabot a későbbiekben, a tervek szerint májusban kívánnak értékesíteni.

Egyes információk szerint egy orosz gyűjtő már ajánlatot is tett 5 millió leva (2,5 millió euró) értékben egy, a történeti múzeumban található harckocsira.

A II. világháború után Bulgária területén maradt harckocsik nagy része megsemmisítésre, beolvasztásra került. A megmaradt harckocsikat a korábbi kommunista rezsim a török határ közelében állította fel, amelyeknek egy esetleges hidegháború során a NATO-erők elleni „elrettentést" kellett volna biztosítania.

A Varsói Szerződés 1991-es feloszlása után a hadsereg megfeledkezett ezekről a harckocsikról, de nem úgy a fosztogatók, akik elsősorban a fegyverzetet szerelték le és bocsátották áruba.