Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékművet avattak a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából Kondoroson

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Tóth László |  2020. augusztus 21. 21:29

„A mi feladatunk, hogy - a múltat soha nem feledve - előre tekintsünk és mindent megtegyünk nemzetünk határokon átívelő egységének megóvásáért, megvalósításáért” – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából állított emlékmű avatásán, Kondoroson, augusztus 21-én, pénteken.

20200821_Trianon-emlékmű_Kondoros (5)

Németh Szilárd hangsúlyozta: az eredeti tervek szerinti, június 4-ei avatást a koronavírus világjárvány miatt el kellett halasztani. „A lényeg azonban, hogy most itt vagyunk, és együtt léphetünk túl a trianoni száz év magány időszakán. Ugyanúgy, mint tegnap, államalapító királyunk, Szent István ünnepén, a Kossuth téren, Nagymagyarország Országházával szemközt. A közjogi méltóságok által ott felavatott Összetartozás emlékművének gránitjába be van vésve Kondoros neve is, a Kárpát-haza összes településével együtt. Ahogy a történelem már annyiszor, így az elmúlt hónapok, a világon végigsöprő pandémiás helyzet is újra és újra próbára tett bennünket. De azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a magyarság – fegyelmezettségének és összefogásának köszönhetően - ismét kiállta ezt a próbát is. Éberségünkre azonban még most is szükség van. Vigyázzunk egymásra, szeretteinkre, idős honfitársainkra! Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megóvjuk egymást!” – mondta az államtitkár.

Németh Szilárd hozzátette: az összefogásban hatalmas erő rejlik! „Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a mai esemény, itt Kondoroson. Nagyon sok ember elszántságára és összeadott erejére volt szükség ahhoz, hogy ez a kivételes emlékmű ma itt állhasson. A reménytelen helyzetekből való felemelkedéshez pedig mindig erőt adott számunkra egy rövid mondat, egy fohász: »Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában«. Ez a mondat meggyőződésünkké, hitvallásunkká vált, amely az elmúlt száz év alatt reményt adott minden csüggedésben” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

20200821_Trianon-emlékmű_Kondoros (8)

A kondorosi emlékmű Minya Gábor és Minya István alkotása. A Békés Megyei Vadászszövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázaton elnyert összeget felajánlotta az emlékmű elkészítésére, amelyet emellett önkormányzati támogatásból és közadakozásból finanszíroztak.

A rendezvényen Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere, Zuberecz Tibor, a Trianoni Emlékbizottság elnöke és Kenyeres Oszkár, a Hazajáró című turisztikai magazinműsor szerkesztője is köszöntőt mondott. Ezt követően Németh Szilárd és Ribárszki Péter közösen leplezte le a szobrot, majd koszorúval emlékeztek a trianoni békeszerződés miatt elszakadt magyar országrészekre.

GALÉRIA