Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléknap az 50. évfordulón

Szöveg: Sass László nyugállományú alezredes |  2011. december 1. 7:22

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár adott otthont az 50 évvel ezelőtt megalakult 11. harckocsihadosztály tiszteletére rendezett emléknapnak november 18-án. A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságot (MH ÖHP) Huszár János dandártábornok, parancsnokhelyettes képviselte.

Az emléknap megszervezését, megrendezését a „házi" dandár mellett két civil szervezet végezte: a Tatai Honvéd Bajtársi Klub és a 11. Harckocsi Hadosztály Bajtársi Egyesület. Az ország számtalan településéről érkeztek az alakulatnál és a jogelődöknél, illetve az alárendelt alakulatainál szolgált tábornokok, tisztek, tiszthelyettesek. Közel százan tisztelték meg személyesen a rendezvényt, mind olyanok, akik valamikor itt tanulták meg a harckocsizó-hivatás csínját-bínját, sajátították el a harcászati, hadművészeti elméleti és gyakorlati ismereteket, szereztek életre szóló készségeket a katonai vezetés irányítása terén. Annak idején mindig ennél az elit hadosztálynál jelentek meg először a honvédségben rendszeresíteni kívánt új típusú harckocsik prototípusai, fegyverzettechnikai eszközei. Az alakulat mindig kiemelkedően teljesített Lőrincz Kálmán vezetésével, és a Magyar Néphadseregben elsőként kapott „élenjáró hadosztály" címet.

Sándor Zsolt dandártábornok házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, és felolvasta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének levelét. Ezután visszaemlékezések, beszámolók következtek. Egy rövidfilm megtekintését követően a dandárparancsnoki épület előterében elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg, a dandárzenekar indulókat játszott, majd a laktanya megtekintésére került sor. Az ebéd előtt Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP parancsnokhelyettese mondott pohárköszöntőt, kifejezte elismerését a rendezők szervezőmunkájáért és emlékplakettet adott át Sass László nyugállományú alezredesnek, a 11. Harckocsi Hadosztály Bajtársi Egyesület elnökének.

Délután a résztvevők megtekintették Sáry László nyugállományú alezredes haditechnikai parkját, majd egy pohár borral koccintottak, s kezdetét vette a kötetlen beszélgetés.