Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

AIP meghajtó rendszert fejlesztene India

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. november 30. 19:07

Az indiai védelmi miniszter, A.K. Antony 2011. november 28-án, hétfőn jelentette be, hogy a Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet, a DRDO (Defence Research and Development Organisation) saját AIP meghajtó rendszer fejlesztésébe kezd.

Teszik mindezt annak ellenére, hogy India haditengerészete egy globális tender keretein belül hat darab, AIP meghajtó rendszerrel felszerelt tengeralattjárót szerez be 11 milliárd dollár értékben.

A DRDO az AIP technológia kifejlesztésével próbálkozik, melynek segítségével csökkenthetnék az indiai haditengerészetnél rendszerben álló tengeralattjárók sebezhetőségét. A DRDO felügyelete mellett az NMRL (Naval Material Research Laboratory) áll majd elő a „Development of Land-based Prototype for Air Independent Propulsion (AIP)" névre keresztelt technológiai demonstrációs projekttel. Az új rendszert a tervek szerint 2015-ben mutatják be.

India 2011 végéig vagy 2012 elejéig kéri be az ajánlatokat a hat darab, AIP rendszerrel ellátott tengeralattjáró beszerzését célul kitűző tenderre. A lehetséges pályázók között tartják számon a francia DCNS-t, a német HDW-t és az orosz Amur Design Bureau-t. 2004-ben India szerződést írt alá szintén hat, Scorpene-osztályú tengeralattjáró licenc alapján történő gyártására, azonban a munkálatok csak többéves késéssel kezdődhettek el. Az új tengeralattjárók várhatóan 2015 végétől csatlakozhatnak a flottához.