Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes szimulációs gyakorlat Pápán

Szöveg: Gyeginszky Andor törzsőrmester |  2011. november 30. 18:35

Sikeres gyakorlatot hajtott végre az MH Pápa Bázisrepülőtér érintett állománya november 29-én, kedden. A vészhelyzeti begyakorlást megtekintette a HM KEHH Veszélyes Katonai Objektum és Tűzvédelmi Hatósági Osztály két képviselője is.

A kötelező vészhelyzeti begyakorlás keretében egy elképzelt baleset történt az MH Pápa Bázisrepülőtéren (MH PBRT). A fegyverzeti anyagtároló bázison lévő repülőgép fedélzeti gépágyúlőszereinek közelében szabálytalanul dohányoztak, s ennek következtében az aljnövényzet meggyulladt, tűz keletkezett, amely átterjedt a szabálytalanul, nyitott faládákban tárolt fedélzeti gépágyúlőszerekre is. A hő hatására folyamatos robbanások következtek be, az izzó, lángoló lőszerek fokozatosan, egymás után robbantak fel. A robbanások során nagy mennyiségű repesz és fel nem robbant lőszer vetődött ki, amely veszélyeztette a bázis többi részét is.

A helyszínre érkező Tűzoltó Ügyeleti Szolgálat felmérte a területet, majd az egészségügyi szolgálattal és a további kiérkező tűzoltókkal együttműködve kimenekített, valamint ellátott egy könnyebb, illetve egy súlyos sérültet, miközben megkezdte a kárfelszámolást. Az oltást nehezítette, hogy a kivetődő lőszerek további tüzeket okoztak, így fennállt az újabb robbanások lehetősége is. Az időközben a helyszínre érkező tűzszerészszolgálat felmérte a veszélyt, s a tűz megfékezése után megkezdte a veszélyes anyagok begyűjtését, azok biztonságos helyre való elszállítását.

A gyakorlat teljes időtartama alatt az 1. számú őrség gondoskodott a kijelölt biztonsági zóna biztosításáról, a Biztosító Rendész Szolgálat pedig az időközben megérkező önkormányzati tűzoltókat vezette a helyszínre. Az események életszerűségét gyakorlólőszerek, imitált sérülések és füstgránátok fokozták. A részt vevő alegységek hatékonyan, egymással olajozottan együttműködve hajtották végre a kárfelszámolást.

Vicai Zoltán alezredes, az MH PBRT törzsfőnöke jóra értékelte a gyakorlat végrehajtását. Hangsúlyozta, hogy vészhelyzet esetén fontos, hogy mindenki ismerje a feladatát, a koordináció és az együttműködés pedig könnyedén folyjon. Dobos József, a HM KEHH osztályvezető-helyettese leszögezte: a bázisrepülőtér állománya rutinos, összeszokott csapatként dolgozott, a kárfelszámolást megnyugtató hatékonysággal hajtották végre.