Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblával bővült a Tűzszerész Emlékkert

Szöveg: dr. Markovics Zita százados | Fotó: Esküdt Lajosné és a szerző |  2021. szeptember 29. 8:43

Tűzszerész és műszaki katonák emlékének tiszteletére lepleztek le emléktáblát a budapesti Irinyi János laktanyában szeptember 27-én.

20210928-emlektabla (5)

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred dolgozói minden évben csendes gyertyagyújtással emlékeznek bajtársaikra a hősök napján, halottak napján, valamint a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt katonatársak halálának évfordulóin. Szeptember 27-én méltó alkotással gyarapodott a Tűzszerész Emlékkert: a katonák által emelt falon márványtáblát helyeztek el. A művet a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület tagjai felajánlásával Petró Attila, márvány- és kőfeldolgozó művész készítette.

A megemlékezésen Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az alakulat parancsnoka a köszönet mellett a nyugállományú katonákat és hagyományőrzőket összefogó szervezetekkel való kapcsolattartás fontosságát emelte ki beszédében.

Az emléktábla leleplezését követően az egyesület tagjai - Lengyel László alezredes, törzsfőnök kíséretében - az MH Hadikikötőben a robbanóanyag-kereső kutyás kiképzésbe tekintettek bele, majd rövid dunai hajózáson ismerkedtek meg az aknamentesítő hajók és hajóparancsnokok feladataival.