Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-bíróság: vonják vissza a katonákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 19. 14:26

A hágai Nemzetközi Bíróság hétfőn úgy döntött, Kambodzsának és Thaiföldnek egyaránt vissza kell vonnia katonáit a két délkelet-ázsiai ország közötti vitatott határszakaszon lévő ősi hindu templom környékéről. Az államok közötti vitás ügyekben eljáró ENSZ-bíróság megállapította, hogy a thai-kambodzsai határvitát illetően a helyzet „továbbra is ingatag”, sőt „tovább romolhat”.

Átmeneti időre demilitarizált övezetté nyilvánította a két ország határán lévő XII. századi hindu templom körüli területet, és kimondta, hogy mindkét országnak ki kell vonnia onnan a katonai és a rendőri erőit. Egyszersmind utasította a két ország vezetését, hogy kezdjenek tárgyalásokat egymással, és tegyék lehetővé, hogy a nemzetközi megfigyelők bejuthassanak a területre.

A Nemzetközi Bíróság 1962-ben Kambodzsának ítélte a Preah Vihear hindu templomot, és Thaiföld nem is vitatja ezt a döntést. Kambodzsa szerint viszont nincs pontosan meghatározva a 800 kilométeres határvonal több szakasza, ezért Phnompenh azt szeretné, hogy a bíróság határozzon ebben a kérdésben is. Thaiföld szerint nincs erre szükség.

A két délkelet-ázsiai ország határán évek óta vannak összecsapások. Az ellenségeskedés miatt Thaiföldön 30 ezren, míg Kambodzsában 17 ezren kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Szakértők szerint nem valószínű kiterjedtebb háború, de a korábbi számtalan tűzszünet nem akadályozta meg a vérontást.

CímkékENSZ