Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ: ezrek menekültek el lakhelyükről a szíriai harcok elől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 7. 18:50

Több ezer szíriai menekült el lakhelyéről az utóbbi két hétben a kormányerők és a felkelők közötti harcok elől, és sokan nem jutnak elegendő élelemhez – közölte július 6-án, pénteken az ENSZ.

A Damaszkusztól 15 kilométerre fekvő, 200 ezer lakosú Dúma városából az emberek nagy része a fővárosba menekült. Aktivisták szerint a „szellemvárosban" maradottak megcsonkított holttesteket gyűjtöttek össze az utcákról a Bassár el-Aszad elnökhöz hű milíciák tombolása és a város ágyúzása után.

A Szíria keleti részén található Deir ez-Zorból pedig harmincezren indultak északi irányba az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) pénteki közlése szerint. Hamából, Idlíbből és ar-Rakkából pedig Aleppo felé menekülnek az emberek.

A szíriai Vörös Félhold szervezet szerint az arab országban összesen már mintegy félmillióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket. Az OCHA szerint az utóbbi két hétben több mint tízezer szíriai menekültet regisztráltak Irakban, Jordániában, Libanonban és Törökországban, a menekültek száma ezekben az országokban így már meghaladja a 103 ezret.

Szíria hét tartományának egyes részein megháromszorozódtak az élelmiszerárak, a földművesek és állattenyésztők megélhetését pedig „összeomlás fenyegeti", mert a mezőgazdasági gépek üzemeltetéséhez nincs elegendő dízelüzemanyag.

Az üzemanyaghiány „akadályozza a búza betakarítását, a városokban és környékükön élő menekültek pedig egyre növekvő élelmiszer-ellátási bizonytalansággal néznek szembe" – közölte az OCHA, amely hozzáteszi, hogy még a tél beköszönte előtt sürgősen segítséget kell nyújtani a menekülteknek és a gazdálkodóknak.

Az ENSZ Világélelmezési Programja Szíria mind a 14 kormányzóságába szállít élelmiszersegélyt, és abban bízik, hogy júliusban 850 ezer embernek tudnak segítséget nyújtani. A damaszkuszi vezetéssel júniusban tető alá hozott megállapodás értelmében a Szíriában élő irakiakat és palesztinokat segélyező hét nemzetközi segélyszervezet a szíriai menekülteknek is segít.

CímkékENSZ