Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-határozat a kalózok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 28. 8:57

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el kedden a kalózkodás elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Az Oroszország által beterjesztett, és egyhangúlag támogatott határozat felszólítja a tagállamokat, hogy szigorítsák meg a kalózok üldözéséről, elítéléséről és bebörtönzéséről szóló törvényeiket.

A határozat elsősorban a Szomália partjainál garázdálkodó tengeri rablók megfékezésére irányul, akik évek óta fenyegetik az arra haladó hajókat. Az Afrika szarvának nevezett térség államait külön kiemeli a határozat abban az értelemben, hogy komolyabban fel kellene lépniük a jelenség ellen.

A Biztonági Tanács felkéri Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy három hónapos határidővel terjesszen a testület elé egy jelentést, s ebben fogalmazzon meg javaslatokat a szomáliai kalózkodás és a tengeren elkövetett fegyveres támadások elleni fellépés hatékonyabb nemzetközi jogi kereteiről. E javaslatoknak ki kell terjedniük a megfelelő nemzeti, regionális vagy nemzetközi jogi hatóságok létrehozására, és a fogvatartás különféle lehetőségeire is.

CímkékENSZjog