Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Epizodisták - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. július 16. 8:30

Bár a Fire Blade 2022 gyakorlaton érthető módon a forgószárnyasok kerültek reflektorfénybe, epizódszerepekben két repülőgéptípus, a Pilatus PC–7 Turbo Trainer és a JAS 39 Gripen is megvillanthatta képességeit.

MH_2022_7_borito

A Pilatus PC–7 Turbo Trainer a világ egyik legnépszerűbb oktató repülőgépének számít, nem véletlenül: biztonságos, könnyen kezelhető, költséghatékonyan üzemeltethető, jól bevált modellről van szó. A kétszemélyes, tandemüléses repülőeszközt egy 550 lóerős tengelyteljesítményre szabályozott Pratt & Whitney Canada PT6A–25A turboprop hajtómű mozgatja. Már önmagában ez a választás sokat tett a PC–7 sikeréért, hiszen a repülés világának egyik igazi igáslova az említett motor, 1964 óta számtalan katonai és polgári repülőgép meghajtásáról gondoskodik. Nem meglepő tehát, hogy az erőforrást mind a mai napig gyártják, természetesen egyre korszerűbb változatban.

A PC–7 alapját a svájci légierőnek kifejlesztett, majd a brazil haditengerészet számára is értékesített Pilatus P–3 jelentette. A hagyományos, belsőégésű, hathengeres, 260 lóerős Lycoming GO–435–C2–A2 motorral felszerelt, alsószárnyas, teljesen fémépítésű gépet a pilótajelötek oktatására használták, az első motoros felszállástól a műrepülésen át az éjszakai, műszer szerinti (IFR) feladatok végrehajtásáig.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én megjelent számában!