Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Épül a digitális gyakorlótér

Szöveg: Megyeri Viktor hadnagy | Fotó: archív (illusztráció) |  2023. június 14. 17:47

Megérkeztek a kiberműveleti gyakorlótér (Cyber Range) elemei a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudomány és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti telephelyére.

1_3324

Az USA Védelmi Együttműködési Hivatal (USA Office of Defense Cooperation, ODC) és a Magyar Honvédség együttműködésének eredményeként a végső fázisához érkezett a virtuális oktatási környezet projekt, amelynek részeként új információ-technológiai eszközök érkeztek az egyetemre. A számítástechnikai berendezések összeszerelésére és átadására június végén kerül majd sor, majd az ezt követő időszakban megkezdődnek az oktatók képzései is. Az eszközpark virtuális környezetét az U.S. Cyber Command és az MIT Lincoln Laboratory szakértői által alapított SimSpace megoldása szolgáltatja, amely a kiberbiztonsági oktatókörnyezetek globális vezetője.

A digitális gyakorlótér alkalmas nagy valósághűségű szimulációra vagy emulációra, valamint a kiberbiztonsághoz kapcsolódó technológiák fejlesztésére, tesztelése is. A telepített környezetben lehetőség van az egyetem hallgatói és a Magyar Honvédség állománya számára is, hogy szimulált körülmények között gyakorolhassák a különböző szakterületekkel történő együttműködést és a kibertérből érkező kihívásokra történő hatékony reagálást. A virtuális képzési környezet lehetővé teszi különféle számítógépes hálózat, vagyis digitális infrastruktúra reprodukálását, beleértve a napjainkban is népszerű helyi, felhő-, távoli/külső megoldásokat, amelyekben a hallgatók biztonságos környezetben megfigyelhetik a káros kódok okozta hatásokat, és gyakorolhatják a kibertámadások elleni tevékenységeket.