Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Épülő francia kapcsolatok: kétoldalú vezérkarfőnöki találkozó Párizsban

Szöveg: HVK |  2023. december 15. 16:35

Thierry Burkhard vezérezredes, francia vezérkari főnök meghívására kétoldalú találkozón vett részt dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Párizsban, december 13-án.

10

Az eseményen, amelyhez hasonlóra 22 éve nem került sor a két ország katonai vezetői között, kölcsönösen kifejezték szándékukat a katonai együttműködés megerősítésére annak érdekében, hogy a kontinens biztonságának szavatolása elsődlegesen az európai országok kezében legyen.

A megbeszélésen értékelték többek között az aktuális ukrán, a közel-keleti (Gáza), és a balkáni biztonsági helyzetet is.

Magyarország csádi komplex szerepvállalásának vonatkozásában a francia fél támogatja a Száhel övezetben történő magyar megjelenést, és tapasztalataikkal – katonai együttműködés keretében – hozzájárulnak a magyar katonák tevékenységéhez.

13

A Honvéd Vezérkar főnökének az Összhaderőnemi Művelettervező- és Irányító Parancsnokságon (CPCO) belül bemutatták a Művelet Irányító Központot, ahol a magyar delegáció tájékoztatást kapott a folyamatban lévő francia katonai műveletekről, valamit ismertették a Száhel térséggel kapcsolatos biztonsági helyzetre vonatkozó aktuális információkat.

A magyar fél megismerhette a Francia Haderő Űrparancsnokság (CDE) fő feladatait is, a szervezet felépítését, eszközrendszerét, valamint a képességfejlesztéssel kapcsolatos terveiket. A francia AsterX 2024 gyakorlaton való részvétel mellett a közeljövőben megalakuló űr kiválósági központjukban akár a Magyar Honvédség katonái is szolgálathatnak majd.

A francia fővárosban Böröndi vezérezredes egyeztetett Habsburg György nagykövettel is.