Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes közös gyakorlat

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 15. 12:39

November közepén tartották meg Hódmezővásárhelyen a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonáinak idei gyakorlatát.

2022.11.15. Magyar-román gyakorlat 008

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a két nemzet közös erő alkalmazásával képes legyen különböző béketámogató, békekikényszerítő feladatkörök ellátására. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO elvek szerint történik és a két nemzet a vezető beosztásokat évi váltással látja el.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonái minden évben tartanak egy gyakorlatot, amelynek helyszínét a két ország felváltva biztosítja. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja, illetve az aradi 191. Colonel Radu Golescu Lövészzászlóalj egy-egy szakasz szintű alegységgel vett részt az idei gyakorlaton.

2022.11.15. Magyar-román gyakorlat 002

A „Wise Foresight” elnevezésű közös gyakorlat megnyitó ünnepségét követően a két nemzet katonái megalakították a közös alegységet és elkezdték a betervezett kiképzési foglalkozásokat, amelyek során először tapasztalatokat cseréltek, majd a gyakorlatban is alkalmazták azokat. Ezzel párhuzamosan, a közös zászlóaljtörzsbe beosztottak pontosították a zászlóalj alaprendeltetéséből adódó feladatokat, eljárásokat, illetve a jelentések rendjét.

Kiss Dániel hadnagy, a gyakorlatban résztvevő magyar szakasz parancsnoka elmondta, hogy először vett részt a magyar-román gyakorlatban. A kezdeti kommunikációs nehézségek ellenére gyorsan megtalálták a román kollégákkal a közös hangot, így a gyakorlat többi része már gördülékenyen zajlott. „A közös felkészítés során a beosztottjaimmal együtt nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztünk, amelyet a továbbiakban a saját kiképzéseink során is alkalmazni tudunk” – hangsúlyozta Kiss hadnagy.

2022.11.15. Magyar-román gyakorlat 022

A közösen végrehajtott harcászati mozzanatot Alin-Florin Marian ezredes, a 81. General Grigore Bălan Gépesített Dandár törzsfőnöke és Molnár Zsolt ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese is megtekintette és elismerésüket fejezték ki a feladatban résztvevő katonáknak.

A záró ünnepségen - az elmúlt héten lezajlott foglalkozásokat is értékelve - Molnár Zsolt ezredes elmondta, hogy ismét eredményesen zárult a két nemzet egyműködését bizonyító gyakorlat. A gyakorlat a kitűzött célokat elérte, az incidensekre a szakaszok az eljárásoknak megfelelően reagáltak, a tapasztalatok cseréje megtörtént és a katonák közötti együttműködés is tökéletesen megvalósult.

Kapcsolódó cikkek
közös gyakorlat nyitó

Megkezdődött a közös gyakorlat

2022. november 10. 9:25