Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erődemonstráció az iráni hadgyakorlaton

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 25. 13:16

Öt rakétát lőtt ki hadgyakorlatozás közben az iráni hadsereg elit alakulata, a Forradalmi Gárda, amit az Egyesült Államok nukleáris fenyegetésére adott válasznak nevezett egy iráni vezető. A Forradalmi Gárda csütörtökön kezdett háromnapos nagyszabású hadgyakorlatot a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban.

A szárazföldi, a légi és a haditengerészeti egységeket megmozgató manővernek az a célja, hogy ellenőrizzék a gárda felkészültségét a Perzsa- és az Ománi-öböl, valamint a Hormuzi-szoros biztonságának megvédésére – jelentette ki Huszein Szalami tábornok, a Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese.

A föld-víz, illetve víz-víz osztályba sorolt rakétákat egymással párhuzamosan indították célpontjaik felé – közölte az állami televízió részletek ismertetése nélkül.

Irán 2006 óta évente tart hadgyakorlatot az említett tengerszakaszokon erődemonstráció céljából. A manővereket az utóbbi négy évben nyáron rendezték meg. Hivatalos magyarázatot nem adtak arra, hogy idén miért hozták előbbre a gyakorlatot.

A világ kőolajellátása szempontjából kulcsfontosságú tengeri szállítási útvonalon tartott gyakorlat egybeesik azzal, hogy nő a feszültség Irán és a Nyugat között Teherán vitatott atomprogramja miatt.

A nyugati országok azzal gyanúsítják Iránt, hogy békés célúnak mondott nukleáris programja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit Teherán tagad.

Teherán korábban jelezte, hogy lezárja a Hormuzi-szorost, ha megtámadják. A világ kőolajtermelésének 40 százaléka a Perzsa-öböl menti térségből származik. Ennek a mennyiségnek tekintélyes hányada az öböl kijáratát képező szűk szoroson át jut el a fogyasztókhoz.