Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészítést tartottak a meteorológiai összekötőknek

Szöveg: Hernádi Balázs alezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 16. 14:38

Első alkalommal rendezték meg a meteorológiai összekötők értekezletét szeptember 14-én, kedden.

meteo_értekezlet (1)

A rendezvényen azon alakulatok kijelölt képviselői vettek részt, ahol nincs meteorológiai beosztás. A kijelölt összekötők – bár nem rendelkeznek meteorológiai képzettséggel – de az értekezleten nyert ismeretek birtokában mégis képesek lesznek szervezetük igényeinek megfelelően a meteorológiai támogatási igény megfogalmazására, legyen szó akár egy hadműveleti mozzanat megtervezésről, egy lövészet levezetéséről, egy UAV feladat végrehajtásáról, vagy egy rendezvény meteorológiai biztosításáról.

Kovács László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) szolgálatfőnök-helyettese megnyitójában felvázolta a meteorológiai összekötők feladataival kapcsolatos elvárásait. Hangsúlyozta munkájuk fontosságát a parancsnoki döntéshozatal támogatása során, valamint szerepüket a meteorológiai támogató rendszerek fejlesztési irányvonalának meghatározásában.

meteo_értekezlet (2)

A résztvevők betekintést kaptak a meteorológiai támogatás Magyar Honvédségen belül betöltött szerepébe, tájékoztatót hallhattak a honvédség belső hálózatán a meteorológiai információ publikálására kialakított METPORTAL felépítéséről, annak működéséről. Ennek segítségével az alakulatok számára dedikáltan elérhetők lesznek a feladatvégrehajtást támogató meteorológiai előrejelzések.

Zárásként a meteorológiai összekötők látogatást tettek a Központi Meteorológiai Szolgálat operatív termében, ahol betekintést nyertek a meteorológiai előrejelzések készítésének folyamatába, a támogatás végrehajtásába.

A tervek szerint a katonai meteorológiai támogatás területén felmerülő kérdések megvitatása érdekében évente sor kerül majd a meteorológiai összekötők értekezletére.

meteo_értekezlet (3)