Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovén kollégájával tárgyalt Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Benkő Vivien Cher és Honvédelmi Minisztérium |  2021. szeptember 16. 14:09

A kormánydelegáció tagjaként, Benkő Tibor honvédelmi miniszter is részt vett szeptember 15-én, szerdán a magyar-szlovén kibővített miniszterelnöki találkozón a szlovéniai Celjében, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott szlovén partnerével, Matej Tonin védelmi miniszterrel.

Szlovénia (4)

A szlovéniai Celje városában nyitották meg az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt, melynek díszvendége Magyarország. A kormányzati csúcstalálkozón Orbán Viktor miniszterelnök mellett Pintér Sándor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter valamint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vett részt, szlovén partnereikkel együtt. A találkozó margóján Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalos kétoldalú megbeszélést folytatott szlovén partnerével, Matej Tonin védelmi miniszterrel.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a magyar és szlovén védelmi minisztériumok, valamint a haderők között kiváló kapcsolat alakult ki az utóbbi években. A találkozón Benkő Tibor kiemelte, hogy hazánkat és Szlovéniát mind a kétoldalú, mind a regionális területen számtalan dolog köti össze, amely a két országot szövetségessé teszi. A kapcsolatok erősítésének jó példája, hogy 2021 nyarán önálló véderőattasé-hivatalt nyitott a minisztérium Ljubljanában, és példaértékű a rendszeres és napjainkban is zajló katonai együttműködés.

Szlovénia (1)

A honvédelmi tárca vezetője kihangsúlyozta, hogy Magyarország számára a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága kiemelt fontossággal bír. Mint mondta: a 2015-ben indult tömeges illegális migrációs válság is jól rámutatott arra, hogy a Nyugat-Balkán országai fontos szerepet játszanak nemcsak a szűkebb régió, hanem egész Európa biztonsága szempontjából is. A Nyugat-Balkán hosszú távú stabilitása és biztonsága leginkább a térség országainak mielőbbi sikeres euroatlanti integrációjával biztosítható – fogalmazott Benkő Tibor.

Szó volt arról is, hogy Kajári Ferenc vezérőrnagy novembertől a koszovói NATO misszió, a KFOR parancsnoka lesz. A szlovén védelmi miniszter gratulált Benkő Tibornak a parancsnoki beosztás betöltéséhez, egyben köszönetet mondott azért, hogy a magyar légierő repülőgépei – az olasz légierővel együttműködve – biztosítják Szlovénia légterének védelmét. A honvédelmi miniszter arról biztosította szlovén partnerét, hogy Magyarország a továbbiakban is ellátja Szlovénia légtérbiztosítási feladatait.

Szlovénia (2)

A két miniszter megállapodott abban is, hogy az első világháborús Nova Gorica-i emlékművet közösen adják át, várhatóan még az idei évben. A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kapcsán Benkő Tibor arról beszélt, hogy Magyarország várja Szlovénia csatlakozását a parancsnoksághoz, amely a régió és a szövetség szempontjából is kiemelt fontosságú vezető elem.

A két miniszter egyetértett abban, hogy Európa biztonságát az európai államoknak kell szavatolni, amelynek elengedhetetlen eszköze az EU harccsoport működtetése.

Szlovénia (3)