Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Értékőrzők - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. december 11. 21:30

Kevésbé közismert tény, hogy számos NATO-tagállam haderejében ma is léteznek huszárezredek, melyek nagy részét anno magyar mintára szervezték meg vagy egyenesen magyarok alapították. Ezek az alakulatok napjainkban persze már a legmodernebb haditechnikai eszközökkel vannak felszerelve, de például az 1614-ben felállított dán Gárdahuszárezred kötelékében működik egy protokolláris, reprezentatív céllal fenntartott – 75 lovat a soraiban tudó – huszársvadron. Hasonló feladatot lát el Magyarországon a Honvéd Huszár Díszegység is, melynek idén ősszel kinevezett parancsnokával, Ádám Barnabás ezredessel beszélgettünk.

MH_2022_12_borito

Huszárezredek ma is léteznek: Ádám Barnabás ezredes ezzel a portugáliai Lisszabonban működő NATO Összhaderőnemi Elemző és Tapasztalat-feldolgozó Központban (NATO Joint Analysis and Lessons Learned Centre – JALLC) szolgálva szembesült, amikor a dán parancsnokáról kiderült, hogy hazájában a magyarok által 1614-ben alapított Gárdahuszárezredet is irányította. A napjainkban is aktív lovassági alakulatok természetesen modern haditechnikai eszközökkel, korszerű felszereléssel vannak ellátva, de a nevükben megtartották a könnyűlovas múltjukra utaló „huszár” szót. Magyarországon a 2012-ben elfogadott Kincsem Nemzeti Lovasprogramban fogalmazódott meg egy honvédségi huszáregység létrehozásának gondolata, hogy az állami protokolleseményeken reprezentálja a hazai lovaskultúrát és lótenyésztést, továbbá a magyar huszárságot, melyet egyébként öt évvel később hungarikummá is minősítettek. A Honvédelmi Minisztérium 2015 februárjában munkacsoportot állított fel, míg a nyolcfős előkészítő törzs 2020. július elsején alakult meg a szilvásváradi Állami Ménesgazdaságban. A következő mérföldkövet 2021. március 15-e jelentette: az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) 32. Nemzeti Honvéd Díszegységének (32. NHD) egyik elemeként ekkor jött létre a Honvéd Huszár Díszalegység. A szervezet 2022. szeptember 15-én aztán kivált a 32. NHD keretéből és Honvéd Huszár Díszegység néven végzi tevékenységét – feladatkörük változatlan maradt, ám a protokolláris rendezvényeken immár nagyobb létszámmal vesznek részt. A parancsnok ezzel egy időben Ádám Barnabás ezredes lett.

– A díszegység több mint százfős állománytáblával rendelkezik, de a feltöltöttség még közel sem teljes, a toborzás nagy ütemben folyik – jegyzi meg az ezredes, hozzáfűzve: az alakulat jelenlegi tagjai között egyaránt akad egykori lovasedző, sportoló, hagyományőrző, lövész altiszt, műszaki katona és palotaőrtiszt. Közös jellemzőjük a lovak feltétlen szeretete, illetve az, hogy a hivatásuk egyben a szenvedélyük is.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 9-én, pénteken megjelent számában!)