Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

És akkor megremegett a föld…

Szöveg: Grósz Péter mk. szds. |  2009. január 8. 8:58

Ijedten riadtak fel álmukból az emberek az afganisztáni Baghlan tartományban – ahol a magyar katonák is szolgálnak -, amikor 2009. január 5-re virradó hajnalban megmozdult a Föld. Helyi idő szerint 03.15-kor következett be a Richter – skála szerinti 5,9-es erősségű földrengés, melyet másnap hajnalban egy hasonló erősségű követett.

A rengések epicentruma Pol e Khomri várostól alig 200 km-re, a szomszédos Badakshan tartományban volt. A Tartományi Újjáépítő Csoport már az első rengés utáni nap felkészült a természeti jelenség esetleges károsultjainak megsegítésére. Szerencsére a következmények nem voltak olyan súlyosak, mint vártuk, mindössze Dande Gori járás és Arab Tepa falu Shura vezetői kértek segítséget a PRT-tól, a területükön lévő pár ház megrongálódása miatt.

Válaszul a PRT CIMIC szakemberei a helyszíni kárfelmérés után 10 sátrat szállítottak ki és adományoztak a megrongálódott, ideiglenesen lakhatatlanná vált lakóházak tulajdonosainak. Összességében nem sok kárt okoztak a rengések és emberéletet sem követeltek. Reméljük a jövőben még ennyi kárvallottja sem lesz az errefelé gyakori pusztító természeti jelenségnek.