Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„...és kellően ügyessé, hogy eloltsam a tüzet..."

Szent Flórián napi megemlékezés Pápán

Szöveg: dr. Luka Dániel | Fotó: a szerző felvételei, Horváth Sztaniszláv |  2023. május 9. 8:27

A címben olvasható idézet a tűzoltók imájából származik, akik rendre Szent Flóriánhoz, a tűzoltók védőszentjéhez fohászkodtak, hogy szolgálatteljesítésük sikeres legyen. A jeles nap - május 4-e - alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott az MH 47. Bázisrepülőtér Művelettámogató Zászlóalja.

Szt_Flórián_megemlékezés (1)

Ünnepi beszédében Fekete András százados a tűzoltás, mint szakma kialakulásának rövid történeti felvázolása után rámutatott arra, hogy a tűzoltó katonák helytállásához kitartásra, tapasztalatra és felkészültségre van szükség. A tűzoltó alegység tagjai közül a példamutató munkáért és teljesítményért Fazekas Gábor törzsőrmester és Mód Péter tizedes elismerésben részesültek.

A Magyar Honvédség 2023. évi tűzoltó szakmai versenyen elért kimagasló eredményéért szintén elismerést kapott a megmérettetésen részt vett ötfős csapat, illetve felkészítőjük, Kovács Olivér őrmester, akik egyéniben és csapatban is elhódították a trófeát. Az egyéni indulók közül Kiss Bence őrvezető érte el az első helyezést.

Szt_Flórián_megemlékezés (5)

A minden évben megrendezett versenyen a bázisrepülőteret képviselő tűzoltók a korábbi években is sikeresen szerepeltek. A háromnapos program során mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudásukról számot adva lettek a legjobbak. A kihívások között volt palánk, tűzoltófecskendő és oltási feladat, amelyeket a csapat felszerelésben kellett, hogy teljesítsen.

Zárásként pedig álljon itt a tűzoltók imájának teljes szövege:

„Kötelességem teljesítése közben, Ó Istenem, ha bármikor láng csap fel, Adj erőt, hogy megmenthessem az életet, nem számít, mennyi idős is legyen. Segíts, hogy átölelhessem a gyermekemet, mielőtt túl késő, Vagy megóvjak egy embert a szörnyű végzettől. Tégy képessé arra, hogy meghalljam a leghalkabb segélykérést, És gyorssá, és kellően ügyessé, hogy eloltsam a tüzet. Hogy töltsem be szerepemet, és hogy adjam a legjobb önmagam, Hogy megvédjem az embereket és javaikat. És ha a Te akaratodból elveszítem az életem, Vedd védelmező karodba családom, s szeretteim. Ámen.”