Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esküt tettek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. szeptember 6. 14:31

Az augusztus 20-i állami ünnepség részeként idén is a Parlament épülete előtt, a Kossuth téren került sor a tisztavatásra, melyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végzettek mellett tartalékosok, illetve a polgári életből érkezett pályakezdő hivatásosok és szerződésesek tettek esküt arra, hogy katonaként a hazát az életük árán is megvédik.

MH_2021_09_borito

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán végzett 77 honvéd tisztjelölt sorakozott fel a Kossuth téren, hogy letehesse katonai esküjét. Mellettük – 2018, 2019 és 2020 után immár negyedszer – önkéntes tartalékosok, továbbá a polgári életből állományba vett pályakezdő hivatásos és szerződéses tisztjelöltek ugyancsak álltak az avatandók között; összlétszámuk 124 fő volt.

Az ünnepség kezdetén katonai tiszteletadás mellett felvonták hazánk lobogóját, majd a ceremónia Benkő Tibor beszédével folytatódott. Ebben a honvédelmi miniszter emlékeztetett: a tisztjelöltek az elmúlt másfél évben közösen küzdöttek a koronavírus-járvány ellen a Magyar Honvédség állományával.

– Életük fontos állomásához érkeztek, hiszen az eskütétel után belépnek a katonák nagy családjába – mondta a tárcavezető, majd arra kérte az avatandókat, hogy szolgálati idejük alatt mindig legyenek példamutatóak, képezzék magukat, bővítsék tudásukat, ismereteiket.

– Mutassanak példát hazaszeretetből, a haza iránti elkötelezettségből, hűségből, bajtársiasságból és ha kell, bátran kövessék őseink, katonahőseink példáját. Őrizzék és védjék az elődeink által megalkotott vagy kiharcolt nemzeti kultúránkat, a nemzet értékeit – fordult a tisztjelötekhez Benkő Tibor, egyben arra szólította fel őket, hogy álljanak a magasztos küldetés élére, emeljék magasra a nemzet lobogóját, amely alatt mindenki felsorakozhat, aki fontosnak tartja a hon védelmének ügyét.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 10-én megjelenő számában!