Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea: a legutóbbi rakétateszt bizonyította, az ország képes elhárítani egy „igazi háborút”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 14. 19:10

Az észak-koreai hadsereg március 9-én rakétatesztet hajtott végre, amely bizonyította, hogy az ország képes elhárítani egy „igazi háborút” – jelentette helyi idő szerint március 10-én a kommunista állam hírügynöksége.

A KCNA szerint a manőveren, amelyen egy ellenséges repülőtér elleni csapást gyakoroltak, Kim Dzsongun is jelen volt, akit fiatal lánya is elkísért.

Az észak-koreai vezető elrendelte, hogy az ország hadserege fokozza a felkészülést egy esetleges „valódi háborúra”. A dél-koreai hadsereg csütörtökön közölte, hogy Észak-Korea nyugati partjáról rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított. Mindemellett hozzátette: vizsgálják annak lehetőségét is, hogy Észak-Korea esetleg egyszerre több rakétát is indíthatott ugyanabból a térségből. A KCNA által közzétett felvételek szerint egyszerre legalább hat rakétát indítottak.  A közlés szerint az érintett tüzérségi alakulat „csapásmérő küldetéseket” gyakorolt, és „erőteljes sorozatot lőtt ki a célpontnak kijelölt vízterületre” ezzel bizonyítva, hogy képes elhárítani egy „igazi háborút”.

A legfrissebb rakétateszt hátterében az állhat, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a következő héten nagyszabású hadgyakorlatot indít Freedom Shield fedőnéven. Phenjan azzal érvel, hogy Washington és Szöul közös hadgyakorlatai egy invázió főpróbája lehetnek.

Kim Jo Dzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga a héten arról beszélt, hogy a tesztek során indított rakéták lelövését háborús cselekménynek tekintenék. Mindemellett pedig az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat hibáztatta a Koreai-félszigeten kialakult feszült helyzetért.