Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea ismét fenyegetőzik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 2. 14:54

Az Egyesült Államokkal történt közelmúltbeli megállapodás ellenére Észak-Korea március 2-án, pénteken ismét „szent háborúval” fenyegette meg Dél-Koreát arra az esetre, ha megsértené határait. Ez arra utal, hogy Phenjan és Szöul viszonyának megenyhülése még mindig várat magára.

Az észak-koreai hadsereg vezérkara azzal vádolta meg a déli hadsereget, hogy az északi vezetőket sértő jelmondatokat és plakátokat függeszt ki a laktanyákban és más katonai létesítményekben. A katonák, „miután nagyon bizonytalan helyzetet teremtettek, nyíltan sértegetik és gyalázzák a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) legfelsőbb vezetőit" – közölte Phenjan a KCNA hivatalos hírügynökség útján.

Észak katonai parancsnoksága „még egyszer ünnepélyesen kijelenti, hogy megindítja a maga szent háborúját az árulók csoportjának megsemmisítésére. Nem menekülhetnek előlünk azok, akik akár a legcsekélyebb mértékben megsértik a KNDK legfelsőbb vezetőit, bújjanak akár a föld alá" – olvasható a közleményben.

Phenjan már tavaly is fenyegetőzött hasonlóképpen, amikor megtudta, hogy dél-koreai tartalékos katonák az észak-koreai vezetői dinasztia tagjainak portréját használták céltáblának lőgyakorlataikon. Szöul ezt követően betiltotta ezt a katonái körében.

Hétfőn nagyszabású, több mint 200 ezer katonát megmozgató hadgyakorlat kezdődött Dél-Koreában, és erre reagálva Észak „szent háborúval" fenyegetőzött arra az esetre, ha megsértik a határait.

Szerdai amerikai közlés szerint Észak-Korea hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét, nukleáris moratóriumot hirdet és hosszú hatótávolságú rakétáinak kipróbálását is szünetelteti.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője ennek nyomán akkor bejelentette, hogy az Egyesült Államok hajlandó élelmiszer-segélyt juttatni Észak-Koreának. Phenjan abba is belement, hogy az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) megfigyelői ellenőrizzék az urándúsítási moratóriumot.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdai képviselőházi meghallgatásán kijelentette: az észak-koreai nukleáris moratórium „az első szerény lépés a jó irányba", de az Egyesült Államoknak továbbra is maradtak „mély aggályai". Hangsúlyozta, hogy Washington figyelemmel fogja kísérni a phenjani fejleményeket és „a tetteik alapján fogja megítélni Észak-Korea új vezetőit".