Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 22. 14:04

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki február 20-án Japán irányába, miután Phenjan három nap alatt már a második fegyverteszteléssel reagált Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak a csendes-óceáni térségben zajló közös hadgyakorlatára.

Szöul szerint a rakétákat az észak-koreai fővárostól, Phenjantól északra fekvő, az ország nyugati tengerparti részén található városból lőtték ki február 20-án reggel. Tokió szerint mindkét rakéta a tengerbe csapódott a Koreai-félsziget és a Japán között található különleges gazdasági területen, de sem légi, sem vízi járműben nem keletkezett kár. A japán és dél-koreai értékelések szerint Phenjan rakétái legfeljebb 50-100 kilométeres magasságig jutottak, és becsapódás előtt 340-400 kilométeres távolságot tettek meg.

Észak-Korea lépését gyorsan elítélték szomszédos riválisai, Japán pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azonnali és rendkívüli összehívását kezdeményezte. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető politikailag igen befolyásos nővére már vasárnap további válaszlépésekkel fenyegetőzött Szöul és Washington közös katonai gyakorlata miatt – közölték phenjani hivatalos források.

„A Csendes-óceán hadszíntérként való használata csak az amerikai erők tevékenységétől függ” – hangsúlyozta Kim Jo Dzsong a KCNA hivatalos észak-koreai állami hírügynökség által vasárnap este kiadott közleményében. A nyilatkozatot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Phenjan interkontinentális rakétát lőtt ki szombaton. A közleményben további, példanélküli válaszlépésekkel fenyegetőzött az Észak-Korea által „inváziós főpróbának” tartott dél-koreai-amerikai hadgyakorlat kapcsán.

Szakértők szerint Phenjan a rakétatesztelésekkel fegyverarzenálját bővíti, amellyel végső soron tárgyalási potenciálját igyekszik növelni az Egyesült Államokkal szemben. Észak-Korea 2022-ben újabb éves csúcsot állított fel rakétatesztelésben: több mint hetven rakétát lőttek ki a tavalyi év során, és Phenjan elfogadott egy törvényt is, amely lehetővé teszi atomfegyverek megelőző használatát katonai konfliktusok egy sor lehetséges forgatókönyve esetén.