Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött a nagyböjt

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. február 22. 15:26

Nagyböjti áhítatot tartottak a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában Hamvazószerdán, február 22-én. A húsvétig tartó időszakról Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök osztotta meg gondolatait.

A farsangi időszak lezárulásával, február 22-én, Hamvazószerdán kezdődik böjtidőszak. A Honvédelmi Minisztériumban megtartott nagyböjti áhítaton – amin mások mellett jelen volt Bozó Tibor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója is – Jákob János dandártábornok úgy fogalmazott: a farsangi időszakot követően ma, a böjtidőszak kezdetén mi magunk is elcsendesülve indulunk neki az elkövetkező napoknak, heteknek. Rávilágított arra, hogy a ma emberének figyelembe kell vennie saját képességeit, ismernie kell saját magát, s ezen erő, képesség fényében kell döntéseket hoznia a saját létéről, jövőjéről.

LALA9860

„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít” – idézte Pál apostolt, hozzátéve, hogy ez az az erő, amelyre szükség van az élet birtoklásában. Hiszen – mint fogalmazott – földi utunk során el-elfogyhat az erő az egyéni érdekek túlzott megvalósításának vágya mellett. Kiemelte, hogy az erőtlen embernek nincs hatalma, árnyékban él, ami felemészti testi-lelki tartalékait. Aláhúzta: ezen élethelyzetbe bárki beleeshet élete során, ezért fontos döntést hozni a célokról és arról, hogy meddig vagyunk hajlandóak elmenni az elérésük felé vezető úton. Tudni kell azt is, hogy mikor kell elcsendesülni és a holnap érdekében megkeresni a hibát, illetve, ha kell, az újrakezdés érdekében tudni kell vissza is fordulni az úton.

LALA9885

Berta Tibor dandártábornok - folytatva Jákob János dandártábornok gondolatait - hozzátette: hogy a Nagyböjtben Isten jön el mihozzánk. Felidézte: Jézus az Olajfák hegyén lefekszik a földre, megadja magát és az Úrhoz fordul kérdezve őt: mi a Te akaratod? Kijelentette: a böjtidőszak elcsendesülésében rá kell jönnünk, hogy mi Isten terve velünk, s, hogy a mi akaratunk egyezik-e az ő akaratával.

A szertartás – amin a Légierő Zenekar - Veszprém katonazenészei is közreműködtek - hamvazkodással ért véget.