Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Észak-Korea urándúsítással válaszol a szankciókra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 14. 6:56

Észak-Korea bejelentette, hogy válaszul az ellene irányuló ENSZ-szankciók megszigorítására, urániumdúsításba kezd és katonai célokra fogja felhasználni a rendelkezésére álló összes plutóniumot. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangúlag megtiltotta a phenjani rezsim számára a fegyverek exportját és a legtöbb fegyver importját.

Ezenkívül felhatalmazta a világszervezet tagországait, hogy vizsgálják át a kommunista országba irányuló vagy onnan induló gyanús szállítmányokat, s kobozzák el a tiltott termékeket. Egyúttal felkérték a nemzetközi pénzintézeteket, hogy ne adjanak új hiteleket Phenjannak.

A büntetőintézkedések szigorítása reagálás volt arra, hogy Észak-Korea május 25-én tiltott föld alatti atomrobbantást hajtott végre.

Észak-Korea kijelentette, hogy katonai célra fogja felhasználni az összes plutóniumot, amelyet a jongbjoni atomreaktor fűtőanyagának újbóli feldolgozásával nyer ki. A külügyi nyilatkozat szerint Észak-Korea a szóban forgó fűtőrudak több mint egyharmadát feldolgozta már.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter pénteken már jelezte: tartani lehet attól, hogy Észak-Korea felelőtlen lépésekkel, akár egy újabb kísérleti atomrobbantással reagál az ENSZ BT döntésére. Egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő ugyancsak azzal számolt, hogy Phenjan “egy újabb nukleáris kísérlettel és további rakétakísérletekkel" válaszolhat a világszervezet szankcióira. “Soha, soha nem fogják feladni atomfegyvereiket" – mondta a neve elhallgatását kérő szöuli vezető.

Pénteken Dél-Korea és Kína is hivatalosan üdvözölte a BT-határozat megszületését.