Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ETA-tagok lőttek le egy francia rendőrt

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 17. 8:48

Lelőttek egy francia rendőrt Párizs egyik elővárosában kedden este ismeretlen fegyveresek: egyes jelentések szerint az elkövetők valószínűleg a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet tagjai voltak. A francia nyomozók szerint ha valóban az ETA tagjaira bukkantak a rendőrök, az magyarázza a gyanúsítottak reagálását, elszántságát.

Az első – egyelőre még ellentmondásos – beszámolók arról szóltak, hogy néhány ember éppen kocsikat lopott el egy használtautó-kereskedésből Dammarie-les-Lys településen, amikor egy járőr igazoltatni akarta őket. Ekkor hárman vagy négyen – köztük egy nő – tüzet nyitottak rájuk, s egy rendőrt halálosan megsebeztek. Egy embert sikerült őrizetbe venni, s ő baszknak mondta magát.

Szerdára virradó éjszaka mindenesetre nagyszabású rendőrségi akció kezdődött a környéken a többi tettes felkutatására.

Az év eleje óta az ETA 32 tagját fogták el Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában. Köztük volt a szervezet legfőbb parancsnoka, Ibon Gogeascoetxea Arronategui is, akit február 28-án Franciaország északnyugati részén vettek őrizetbe.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorista szervezetként tartja nyilván a baszk szakadár szervezetet, amely negyven éve folytat fegyveres harcot Baszkföld függetlenségéért, s több mint nyolcszáz ember erőszakos halálát írják a számlájára.