Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Etiópiából menniük kell a békefenntartóknak

Szöveg: kitekinto.hu/honvedelem.hu |  2008. július 31. 14:31

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán határozott az etióp-eritreai tűzszüneti vonalon állomásozó békefenntartó katonák kivonásáról. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a 8 éve félbeszakadt háború folytatása elől.

Az olasz gyarmatosítókat 1941-ben kiűző britek által Etiópiának juttatott Eritrea az 1960-as évektől 1991-ig tartó, véres polgárháború után, 1993-ban nyerte el függetlenségét. Az apró (nagyjából hazánkhoz hasonló területű és mindössze 4-4,5 millió laksú) Eritrea és a nála tízszer nagyobb, 75 milliós Etiópia viszonya már a kezdetektől ellenséges volt, mivel nem tudtak megegyezni a határ végleges kijelöléséről.

Az 1902-es olasz-etióp szerződés által rögzített vonal ugyanis nem volt egyértelmű, így mindkét ország megpróbálhatta a maga kedve szerint értelmezni az egyezményt. Ráadásul a feszültséget még az is növelte, hogy Eritrea függetlenné válásával Etiópia elvesztette tengeri kijáratát, ami súlyos csapást mért amúgy is gyenge gazdaságára. A háború végül 5 évvel a két állam szétválása után tört ki. Kezdetben a jobban szervezett eritreaiak álltak nyerésre, ám 2000. decemberére az etióp számbeli fölény miatt el kellett fogadniuk az ENSZ tűzszüneti felhívását és a világszervezet békefenntartóinak a határra telepítését.

A háború kiváltó okai azonban máig sem szűntek meg. A nemzetközi döntőbíróság által 2002-ben kijelölt határról a felek nem tudtak megegyezni, így félő, hogy a már eddig is sokat szenvedett térség újabb háború elé néz. Az indulatokat eddig féken tudta tartani az Egyesült Nemzetek 1700 kéksisakosa, akik 1000 kilométer hosszan, 22 kilométer mélységben lezárták a két ország határát. 2005-től azonban egyre érezhetőbbé vált, hogy a szembenálló feleknek terhessé vált a békefenntartók jelenléte: előbb csak a helikoptereik repülését tiltották meg Eritreában, később azonban azt is megakadályozták, hogy a csapatok üzemanyaghoz jussanak. Ez év februárjára a nemzetközi erők helyzete tarthatatlanná vált a tengerparti országban, így ki kellett vonulniuk.

1595878827
 

A Biztonsági Tanács tegnapi döntése értelmében mától teljesen megszűnik a békefenntartó küldetés és Etiópiából is kivonják az ENSZ-kontingenst. A döntés meghozatala a körülmények fényében bizonyára elkerülhetetlen volt, ám azzal a BT is tisztában van, hogy határozata nem más, mint zöld jelzés a küszöbön álló összecsapásnak.