Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hidegháborúnál is keményebb harcra készül Washington

Szöveg: privatbankar.hu/honvedelem.hu |  2008. július 31. 14:27

A Pentagon új nemzetvédelmi stratégiát fogadott el. Washington nem zár ki egy hosszú távú, a hidegháborúnál is összetettebb, többfrontos konfliktust.

A Pentagon új nemzetvédelmi stratégiát fogadott el, amely az al-Kaida és más hasonló terrorcsoportok elleni harcra helyezi a fő hangsúlyt – jelentette a The Washington Post.

Az amerikai lap szerint a Robert Gates védelmi miniszter által a múlt hónapban jóváhagyott 23 oldalas dokumentum, melyet még nem hoztak nyilvánosságra, de a kongresszusi képviselők már megkapták, a más országokkal kialakuló hagyományos konfliktusok helyett a “nem reguláris" hadviselés fortélyainak elsajátítására szólítja fel a hadsereget.

“A harcban továbbra is Irak és Afganisztán marad a központi front, de nem tekinthetünk el attól, hogy egy hosszú távú, szakaszos, többfrontos és sokdimenziós konfliktusba bonyolódunk, amely sokkal összetettebb és differenciáltabb lesz, mint volt a hidegháborús konfrontáció a kommunizmussal. Az iraki és afganisztáni siker kulcsfontosságú, de önmagában nem elegendő a győzelemhez" – idézte a Post a dokumentumot.

Gates 2006 végén vette át hivatalát elődjétől, Donald Rumsfeldtől, aki a megelőző katonai csapásokra összpontosított, ahelyett, hogy az együttműködést bátorította volna más országokkal a szélsőségességet tápláló feltételek felszámolására – írta a lap.

Az új stratégia kidolgozói, bár továbbra is lényegesnek tekintik az erő alkalmazását, mégis úgy látják, hogy a terroristák elfogásánál és megölésénél fontosabb lenne a helyi részvétel ösztönzése a kormányban és a gazdasági programok támogatása a fejlődés előmozdítása végett, valamint az igyekezet azoknak a sérelmeknek a megértésére és kezelésére, melyek gyakran a felkelések okát képezik.

Ezért a terrorizmus elleni küzdelemben nem az amerikai hadsereg saját harcára kellene helyezni a hangsúlyt – írják -, hanem arra, hogy “hogyan lehetne minél jobban felkészíteni partnereinket saját maguk megvédésére és kormányzására".