Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolgár-magyar vezérkarfőnöki tárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. július 31. 14:47

Havril András vezérezredes a HM Honvéd Vezérkar főnöke meghívására szerdán kétnapos hivatalos látogatásra, Magyarországra érkezett Zlatan Sztojkov vezérezredes a Bolgár Fegyveres Erők vezérkari főnöke.

Az ünnepélyes katonai fogadtatást követően a bolgár vendég tisztelgő koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékművénél. A vezérkarfőnökök szűk körű megbeszéléssel kezdett tárgyalásai során várhatóan kiemelt figyelmet fordítottak a NATO és EU műveletek tapasztalatainak értékelésére és a lehetséges közös tevékenység további irányainak megbeszélésére. Mint ismeretes az általános szövetségi együttműködési kereteken túl az afganisztáni magyar Tartományi Újjáépítési Csoport munkájában közvetlenül is részt vesznek bolgár katonák. A szövetségi együttműködés áttekintésének sajátos hangsúlyt ad, hogy szeptemberben a NATO vezérkari főnökök informális tanácskozásának Bulgária, míg októberben a honvédelmi miniszterek hasonló értekezletének Magyarország ad otthont.

Bolgár részről külön érdeklődés irányult a Magyar Honvédség közelmúltban végrehajtott átalakítása, és új irányítási, vezetési rendszerére. A bolgár haderő nemrégiben fejezte be az önkéntes haderő kialakítását, és a tervezett további szervezeti modernizációhoz a katonai vezetés a magyar tapasztalatok megismerését is lényegesnek tartja.

A honvéd vezérkar főnöke részletes tájékoztatást adott partnerének az átalakítás menetéről és eredményeiről. A bolgár vendéget udvariassági látogatáson fogadta Dr. Vadai Ágnes a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Ezen a megbeszélésen is lényeges szerepet kaptak a haderő irányítási és vezetési tapasztalatai.

A kétoldalú katonai kapcsolatok további lehetőségei között a műveleti együttműködésen túl előre láthatóan az oktatás és a kiképzés terén lehetséges közös munka, valamint a geoinformációs együttműködés kap kiemelt figyelmet a megbeszéléseken.

1595878827

Látogatása során Sztojkov vezérezredes közvetlen gyakorlati benyomásokat is szerezhetett a Magyar Honvédség csapatainak vezetése, és a műveleti feladatok csapatszintű végrehajtása tapasztalatairól Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokságon, valamint Veszprémben az 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél szervezett csapatlátogatások és tájékoztatók során.

Fotó: Galovtsik Gábor