Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai típus válthatja a Kfireket Kolumbiában

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2023. január 18. 18:07

Kolumbia kormánya 2022 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy kiöregedő Kfir flottájukat a Dassault Rafale vadászbombázóval váltanák le: az európai típus a Lockheed Martin F-16-osát és a Saab Gripenjét utasította maga mögé a kiválasztási folyamatban.

Rafale

A bejelentés értelmében ez még csak a győztes típus kihirdetése, konkrét szerződés aláírására egyelőre nem került sor. A korábbi egyeztetések folytatásaként már azt is nyilvánosságra hozták, hogy a közel 3,15 milliárd dollár értékű szerződés keretein belül 16 gépet vásárolnának a francia vadászbombázóból.

A svéd és az amerikai pályázattal szemben a Dassault ajánlatát ítélték meg a legkedvezőbbnek, az árat, a hatékonyságot és az üzemeltetést tekintve. A Rafale-ok árát a francia kormány által biztosított, húsz évre szóló hitelből finanszíroznák, további előny, hogy a törlesztés megkezdésére öt év haladékot is kapnának. Kolumbiai részről kiemelték azt is, hogy a Rafale egy repülési órája körülbelül 30 százalékkal olcsóbb, mint a jelenleg még hadrendben tartott Kfiré.

Kolumbia az 1980-as években szerezte be az izraeli Kfir típust, a flotta jelenleg körülbelül 18 gépet számlál. A francia gyártónak ez egy újabb szép exportsiker lehetne, bővítve ezzel egyre impozánsabb listájukat, melyen már szerepel Egyiptom, India, Katar, Görögország, Horvátország, Indonézia és az Egyesült Arab Emirátusok is.

kfir_kolumbia
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika