Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok az EUFOR ALTHEA művelet élén

Szöveg: Skrinyár Eszter alezredes | Fotó: EUFOR |  2023. január 18. 20:17

Helmut Habermayer vezérőrnagy személyében 2023. január 18-tól új parancsnoka van az EUFOR ALTHEA műveletnek. A parancsnoki beosztás ünnepélyes átadás-átvételi eseményén a Honvédelmi Minisztériumot Gion Gábor, a tárca stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára és Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese képviselte.

Szarajevó_kapott (13)

Az EUFOR ALTHEA napjainkig az egyedüli Berlin Plusz együttműködésen alapuló EU-NATO közös válságkezelő művelet, amely végrehajtását a NATO Szarajevói Parancsnoksága is támogatja az EU vezetéssel egy helyszínen, Butmir táborban.

Ausztria 2009 december óta tölti be az EUFOR ALTHEA parancsnoki pozícióját. Az átadó Anton Wessely vezérőrnagy 2022. január 20-tól látta el feladatait, tőle Helmut Habermayer vezérőrnagy veszi át a beosztást, szintén egy évre.

Wessely tábornok, aki katonai pályafutásának legszebb éveként értékelte 2022-t, beszédében kiemelte: az EUFOR történetében először a tavalyi év elején aktiváltak tartalék erőt, válaszul a romló nemzetközi biztonsági helyzetre. Szintén múlt évben tartották a Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlatot, amely a művelet eddig leghosszabb, legnagyobb és legösszetettebb kiképzési eseménye volt öt hét időtartamban. Mindemellett az EUFOR struktúrájának átalakítását emelte ki, amely lehetővé teszi, hogy a haderő nagyobb képességű és rugalmasabb legyen, így azonnal át tudjon váltani a napi rutinfeladatokról a válságkezelési műveletekre.

Szarajevó_kapott (9)

Az rendezvény keretében Sándor Zsolt altábornagy „A közös feladatok megoldása érdekében huzamosabb időn keresztül végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként” Partnerségi Érdemjelet adományozott Anton Wessely vezérőrnagynak.

Habermayer vezérőrnagy, aki elmondása alapján már vezérkari tisztként is sürgető vágyat érzett, hogy a térségbe jöjjön és segítse a stabilizációs és békefolyamatokat, felkészültnek vallotta magát a parancsnoki teendők ellátására. „Tisztában vagyok a parancsnokságommal járó felelősséggel és kihívásokkal, és teljes mértékben elkötelezett vagyok az EUFOR ALTHEA küldetése mellett” – jelentette ki, hozzátéve, az ukrajnai háború sötét felhőket jelent a Nyugat-Balkán felett.

Hubert Cotterau altábornagy, az Európában Állomásozó Szövetséges Erők Legfelsőbb Parancsnokságának (SHAPE) törzsfőnök-helyettese, az ALTHEA műveleti parancsnoka méltatta a leköszönő parancsok érdemeit, Habermayer tábornokot pedig mindannyiuk bizalmáról biztosította, hozzátéve, meggyőződése, hogy az új parancsnok – Bosznia-Hercegovina támogatása érdekében – az EUFOR küldetését és feladatait veszi alapul a feladatok végrehajtásánál, majd a nemzeteknek mondott köszönetet, akik hozzájárulásukkal biztosítják a missziót.

Johann Sattler nagykövet, az Európai Unió bosznia-hercegovinai különleges képviselője szerint az EUFOR kritikus szerepet töltött be az elmúlt 1 évben, amikor bizalom-építő és a lakosság tájékoztatására irányuló intézkedéseivel elérte, hogy a helyi politikai válság, valamint az orosz-ukrán háború ne ássa alá Bosznia-Hercegovina biztonságát. „Az EUFOR jelenléte továbbra is erős jele a nemzetközi közösség szilárd elköteleződésének Bosznia-Hercegovina európai integrációja, stabilitása, biztonsága és szuverenitása mellett” – tette hozzá.

Szarajevó_kapott (4)

Az ünnepélyes eseményt megelőzően Gion államtitkár és Sándor altábornagy találkozott az EUFOR ALTHEA és a NATO HQ Sarajevo törzsfőnökeivel, Somogyi Zoltán dandártábornokkal és Szász Róbert ezredessel, akikkel tájékozódott a misszió feladatairól és a műveleti helyzetről, majd ezt követően magasszintű találkozó keretében lehetőségük nyílt kötetlenül beszélgetni – a többi között – Dr. Arnold Kammel osztrák védelempolitikai igazgatóval, Pósa Krisztián Bosznia-Hercegovinába akkreditált magyar nagykövettel is.

Hazánk számára kiemelten fontos a Nyugat-Balkán régió békéje és stabilitása. Védelempolitikai prioritásunkkal összhangban műveleti szerepvállalásunk súlypontját is az Egyesített Balkáni Hadszíntér, elsősorban a KFOR és az EUFOR képezi. 2010-től magyar tábornok tölti be az EUFOR ALTHEA törzsfőnöki pozícióját, Ausztriával közösen, rotációs alapon Magyarország egy századnyi erővel járul hozzá a többnemzeti manőver zászlóaljhoz.

Magyarország elkötelezett a régió és a misszió irányába, arra törekszik, hogy 2024 januárjától egy évig magyar katona töltse be az EUFOR ALTHEA misszió parancsnoki beosztását.