Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évadnyitó horgászat a felderítőknél

Szöveg: Szabó Sándor törzszászlós |  2012. április 13. 18:26

Évadnyitó horgászatot szerveztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái március utolsó szombatján, hogy ne csak a laktanyában és a gyakorlótéren legyenek együtt, hanem közös hétvégi programmal is erősítsék a legendás bajtársiasságot.

Az összejövetel arra is kiválóan alkalmas volt, hogy a családok találkozzanak egymással – hiszen ez nem az a munkahely, ahol az összetartozás csak a hétköznap reggeltől délutánig tartó „hivatalos" időre szól.

A precíz tervezés során stratégiai fontosságú kérdés volt a készítendő étel és a szakács személyének kiválasztása. Erre gyorsan megvolt az önként jelentkező, és a javasolt pörkölt is mindenkinek tetszett…

A következő napirendi pont már problémásabbnak bizonyult: mennyiben tudják a katonák kihasználni felderítőképességeiket a halak megfogásában? Ötletként felmerült a SUAV bevetése, víz alatti lesállás végrehajtása, a túlélés-foglalkozásokból ismert élelemszerzés halászati módszerei, a műszaki robbantási ismeretek felhasználása és a harci búvárok bevetése a halak horogra akasztásában. Végül maradtak a régi, elavult, de jól bevált módszernél: bot, horog, csali.

1595934082
Az időjárás egy felderítő szemszögéből nagyon szép, egy horgászéból katasztrofális volt. Az orkánerejű szél nagyban befolyásolta a halak horogra csábítását. Ennek ellenére a résztvevők szép számban foglalták el a horgászhelyeket, valamint a bográcsozó terepszakaszt.

Eligazítás után elkezdődött a verseny, ami ebédig tartott. Az időjáráshoz képest szép eredmények születtek: több mint 35 kilogramm hal akadt horogra. (A zsákmányt kifogás, fényképezés és mérlegelés után természetesen − sporthorgászhoz méltó módon − visszaengedték a tóba.)

Az első három helyezettet értékes ajándékokkal és oklevéllel díjazták. A legnagyobb halat fogó, a legkisebb halat fogó, a legbúsabb horgász, a legjobb gyermekhorgász, a legjobb ifjúsági horgász, valamint a legsportszerűbb horgász oklevelet vihetett haza, továbbá minden horgász kapott a támogató által felajánlott ajándékokból. A „legsportszerűbb horgászból" egyébként több is akadt. A címet azért érdemelték ki, mert ők kímélték legjobban a halakat: nem fogtak semmit.