Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évértékelés és feladatszabás Kaposváron

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2012. április 19. 11:33

A feladataink végrehajtására nézve meghatározó lesz a rendelkezésre álló források ésszerű felhasználása és az adott kereteken belüli mozgás – hangsúlyozta Bárdos Antal mérnök ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka Kaposváron, az alakulat értékelő és feladatszabó értekezletén.

A rendezvényen – amelyen részt vett Frigyer László mérnök vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar logisztikai csoportfőnöke, Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, valamint Schmidt Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai műveleti főnöke – Bárdos ezredes először az elmúlt évet értékelte, majd 2012-re szabott feladatot az alárendelt szervezeti elemek vezetőinek.

2011-et értékelve a parancsnok kiemelte: az ezred végrehajtotta a meghatározott feladatait. Az alakulat kiemelt feladatként kezelte a külföldi katonai kontingensek működésének logisztikai biztosítását, a NATO Reagáló Erőkbe (NRF), valamint a NATO Magas Készenléti Erőkbe (HRF) felajánlott magyar alegységek nemzeti támogató elemeinek felkészítését, szolgálatba léptetését és a missziók logisztikai szakállományának felkészítését.

Az ezred legfontosabb feladata 2011-ben is a missziók logisztikai biztosítása volt, ami az év végén kiegészült a tartós, nem fegyveres külszolgálatban lévők ellátását végző nemzeti támogató központ átvételével. Ezáltal immár az ezred felel a Magyar Honvédség minden egyes külhonban szolgáló tagjának logisztikai biztosításáért. Ezt 2011-ben a szigorú költséghatékonyság jegyében végezték a Kaposváron szolgálók, az utánszállításokat racionalizálták, a szakmai szabályok maximális betartásával az anyag- és a szállítótérigényeket csoportosították.

Bárdos ezredes évértékelésében kitért az ezred vezetésének stabilitására, a felkészítés és kiképzés eredményeire, az alakulat fegyelmi helyzetére, majd részletesen értékelte az egyes főnökségek, szakágak, zászlóaljak 2011. évi tevékenységét.

A 2012. évi feladatszabásában a parancsnok az ezred jóváhagyott éves naptári és kiképzési tervéhez való ragaszkodást hangsúlyozta, attól való eltérést nem engedélyezett.

„2012-ben meg kell tartani a jó módszereket és tanulságokat, de nem az évek során megszokott rutinszerű feladatokat kell elvégezni" – hangsúlyozta Bárdos ezredes. A legfontosabb feladatok között a parancsnok kiemelte a nemzetközi békeműveletekben részt vevő kontingensek logisztikai támogatását, a nemzeti támogató központ koordinálását, a nem fegyveres külszolgálatot teljesítők nemzeti támogatását, az NRF-2013 felkészítését, az EU Harccsoport felkészítésének befejezését és szolgálatának zökkenőmentes ellátását 2012 második félévétől.

„Kérem az ezred teljes személyi állományának fegyelmezett hozzáállását, együttgondolkodását az év feladatainak végrehajtásához" – zárta feladatszabását a parancsnok.

Frigyer László mérnök vezérőrnagy hozzászólásában megköszönte az önkritikus értékelést, illetve a világos feladatszabást. Mindkettőre kifejezett szüksége van a logisztikusoknak, akiknek kiemelt feladatuk van a gazdaságos működés megteremtésében. 2012-ben nem lesz kevesebb a munka, nem lesz kisebb az elvárás sem annak minőségét illetően. Az anyagi javak takarékos, a célhoz igazított optimális felhasználására van szükség – hangsúlyozta a tábornok.

„Az ezred iránti elöljárói bizalom jele, hogy a nemzeti támogató központ az alakulat állományába került. A központ feladatait pontosan vegyék át, és a jövőben ugyanolyan professzionális szinten hajtsák végre, ahogy tették azt eddig a missziók vonatkozásában" – zárta hozzászólását Frigyer vezérőrnagy.

 Fotó: Albrecht Rajmund