Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évet értékeltek Szentesen

Szöveg: Juhász László százados |  2012. április 19. 13:45

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnokának 2011. évi értékelő, és 2012. évi feladatszabó értekezletét rendezték meg Szentesen április 17-én. A rendezvényen részt vett Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

1595934607
Az alakulat parancsnoka, Nyers József mérnök ezredes értékelését az ezred múlt évi feltöltöttségi helyzetével kezdte. Kiemelte: várják az alakulathoz a fiatal tiszteket.
Elhangzott: az ezred NATO-felajánlott vegyes hídépítő, illetve víztisztító századai tavaly is folyamatosan fenntartották az alkalmazási készenlétet. A NATO gyorsreagálású erők (NRF) kötelékében egy víztisztító szakasz vett részt készenléti szolgálat ellátásában.

Az ezredes elmondta: tavaly kiemelt jelentőségű volt az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának felkészítésében való részvétel. Mindezek mellett az alakulat biztosította a Magyar Honvédség, valamint a tanintézetek műszaki képzését is. A saját állomány szakszerű felkészítésének eredményeként a kiképzési időszak végére a szentesi katonák képessé váltak a szakbeosztásukból adódó feladatok maradéktalan végrehajtására.

A parancsnok részletesen elemezte az ezred fegyelmi helyzetét, a külszolgálati feladatokban való részvétel megoszlását, az alakulat elmúlt évben végrehajtott feladatait, valamint az alegységek éves tevékenységét is.

Nyers ezredes − az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának intézkedése alapján − az idei esztendőre is feladatot szabott a műszaki ezred számára. Hangsúlyozta: legfontosabb a működőképesség fenntartása, a nemzetközi kötelezettségeinkből adódó feladatok teljesítése, valamint a kiképzés és a felkészítés szinten tartása. Ugyancsak kiemelt feladat az EUFOR-kontingens tizenegyedik váltásának felkészítése az ezrednél, hiszen ilyen jellegű tevékenységet legutóbb az SFOR-kontingensek kiképzésekor végeztek. 

Huszár János dandártábornok hozzászólásában hangsúlyozta: továbbra is elsődleges feladat a képességek fenntartása. A képesség azonban nemcsak a technikai eszközön, hanem a katonán is múlik. Ennek erősítése érdekében fontos cél a meglévő személyi állományról történő gondoskodás. Mindezek mellett természetesen továbbra is prioritást élvez a missziók ellátása és fenntartása – tette hozzá az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke.

1595934607

 Fotó: A szerző felvételei