Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ezer milliárd dollár terror elleni harcra

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 22. 8:27

Washington terrorellenes háborújának kiadásai elemzők szerint már meghaladták az egybillió (ezer milliárd) dollárt. Egy kongresszusi hivatal elemzői azután mondták ezt a becslést, hogy Barack Obama amerikai elnök hétfőn aláírta a jövő évi védelmi költségvetést. A 636 milliárd dolláros büdzsé 128,3 milliárd dollárt irányoz elő az iraki és az afganisztáni háborúra.

Obama december 1-én hozta nyilvánosságra az új afganisztáni stratégiáját, és 30 ezer újabb katona kiküldését irányozta elő fél éven belül. Az ehhez szükséges forrásokat az elnök várhatóan februárban fogja megkérni a kongresszustól, amikor is előterjeszti az állami kiadások tervét a 2011-es évre.

Washingtoni elemzők szerint a 2001. szeptember 11-én végrehajtott New York-i és washingtoni terrorcselekmények óta folytatott terrorizmus ellen háború költségeibe nemcsak az iraki és az afganisztáni háború kiadásai tartoznak bele. Itt szerepelnek a hosszú lejáratú szerződések költségei a hadfelszerelést szállító alvállalkozókkal, katonai létesítmények építésére, sebesültek kezelésére, elesett katonák családjainak és a háborús veteránok megsegítésére, az ország területének védelmére, nagykövetségek őrzésére, illetve más dolgokra szánt összegek.

Az iraki háború összköltsége 748 milliárd dollárra rúg, illetve 300 milliárdba került eddig az afganisztáni háború.