Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kigyulladt a fényfüzér a honvédség karácsonyfáján

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 21. 18:10

A keresztény világ legnagyobb ünnepe, a karácsony közeledtével köszöntötték a Magyar Honvédség jelenleg is külföldön szolgáló katonáit december 21-én délután Budapesten, az MH Támogató Dandár Maléter Pálról elnevezett laktanyájában. A rendezvényen meggyújtották a Magyar Honvédség karácsonyfájára felhelyezett fényfüzért is.

A Magyar Honvédség külföldi misszióban szolgáló katonáira emlékeztek hétfőn délután Budapesten, az MH Támogató Dandár Maléter Pál Laktanyájában. A „Missziók Karácsonya" elnevezésű rendezvényt videokapcsolaton keresztül az afganisztáni MH Tartományi Újjáépítési Csoportban, a koszovói MH KFOR Kontingensben és a szarajevói MH EUFOR Kontingensben szolgálatot teljesítő magyar katonák is megtekinthették.

A rendezvény – amelyen részt vett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, dr. Vadai Ágnes, a minisztérium

államtitkára, Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka – a Budapesti Helyőrségi Zenekar ünnepi műsorával kezdődött. Csajkovszkij ünnepi indulója után, Fazakas Júlia, a Honvéd Színház művésze elszavalta Juhász Gyula Betlehem című versét. A Bandiera Zászlóforgató Csoport látványos bemutatóját követően pedig Szekeres Imre mondott ünnepi köszöntőt.

–Mindannyian tudjuk, hogy a katonáknak nagyon nehéz távol lenni a családtól, az országtól és a helyőrségtől, ahol szolgálatot teljesítenek. A külföldön szolgálatot teljesítő katonáink sokszor nagyon nehéz körülmények között dolgoznak és komoly kockázatot vállalnak. Mégis azt láttam és azt tapasztaltam, hogy azok a katonák, akik vállalkoztak erre a feladatra kitartanak és magas színvonalon, nem csupán önmagukra, hanem katonatársaikra is figyelve, mindent megtesznek annak érdekében, hogy eleget tegyenek kötelezettségeinknek – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Szekeres Imre hozzátette: karácsony táján a magyar családok mindegyike arra készül, hogy együtt és békében ünnepeljen, hogy ajándékokkal kedveskedjen a másiknak, hogy együtt töltsenek két-három napot. Ilyenkor különösen fontos, hogy azok, akik távol vannak családjaiktól, érezzék az otthon melegét. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői éppen ezért szervezik meg már évek óta a Missziók Karácsonyát, hogy kifejezhessék azt a törődést, és azt a figyelmet, amelyet minden egyes hazájától távol szolgáló magyar katona megérdemel.

– Furcsa a katonákra azt mondani, hogy ők a béke követei. Bármilyen furcsa is, de a XXI. században ma már azok a nők és férfiak szolgálják a békét, akik egyenruhában vannak – mondta Szekeres Imre, minden külföldön szolgáló magyar katona számára boldog karácsonyt kívánt.

Ezt követően a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök közösen meggyújtotta a Magyar Honvédség karácsonyfájára felhelyezett fényfüzért. A laktanya alakulóterének sarkában álló, feldíszített fán pontosan annyi izzó gyulladt fel, ahány magyar katona pillanatnyilag is külföldön szolgál. A jelenleg külszolgálaton lévő katonákért Lakner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök, és Beta Tibor ezredes, a tábori lelkészi szolgálat katolikus általános helynöke mondott ökumenikus ünnepi imádságot.

A Missziók Karácsonya rendezvény – amelyre a külszolgálatban tartózkodó katonák családtagjait is meghívták – a Maléter Pál Laktanya színháztermében folytatódott, ahol a Magyar Honvédség központi zenekara zenélt majd Tömböl László mérnök vezérezredes mondott ünnepi beszédet.

– Amikor karácsony előestéjén, szenteste a lakásokban, a családok körében körbeállják a karácsonyfát, meggyújtják a lámpákat, akkor szeretet és melegség költözik az emberek szívébe. A Magyar Honvédség karácsonyfáján található fényfüzér meggyújtása egy kicsit többet jelent a katonák számára. A fenyőfán felgyúló égők katonáinkat jelképezik, akik jelenleg is külföldi missziókban teljesítik a szolgálatukat, teszik a kötelességüket, ami esküjük és szövetségi kötelességünk szerint a dolguk – fogalmazott a vezérkari főnök.

Tömböl tábornok hozzátette: a karácsony a reménységnek, a beteljesedett várakozásnak az ünnepe, amely biztonságot hoz mindenkinek. A katonáknak azonban a biztonság szó jóval többet jelent, mint egy átlagembernek. Hiszen nekik feladatuk az ország, a nemzet és a haza fizikai biztonságának garantálása. Akár idehaza, akár külföldön.

– Úgy gondolom, hogy ez a feladat a legnemesebb küldetéseknek az egyike. Nemcsak önmagunkért felelünk, hanem mások biztonságáért is. Azért dolgozunk, hogy a háború dúlta messzi országokban élő családok normális, emberhez méltó életet élhessenek – mondta a HM Honvéd Vezérkar főnöke.

A Missziók Karácsonya a 4Seasons acapella énekegyüttes műsorával, majd a népszerű énekesnő, Zséda fellépésével folytatódott. A rendezvény a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertjével ért véget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Dévényi Veronika